Vil spare energi i nye bygg

Byggenæringen samarbeider om energisparing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er ikke bare å bygge energieffektive bygg, men også å spare energi i selve byggeprosessen.

Energibruken i nybygg skal ned med 25 prosent fra 2009 i forhold til dagens nybygg. For å få til dette og spare energi også i andre sammenhenger, inngår organisasjoner i byggebransjen et omfattende samarbeid.

Boligen din skal energimerkes

Direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening (BNL) presenterte det som skal kalles "Lavenergiprogrammet for bygg og anlegg" fredag.

 Foto: Tory Byrne
Foto: Tory Byrne Vis mer


Han sa at det er et banebrytende samarbeid mellom byggenæringen og offentlige myndigheter som nå inngås for å bidra til energieffektivisering og miljøvennlig energiomlegging.

Byggeprosessen viktig

Byggenæringen står i dag for 40 prosent av energiforbruket og over 60 prosent av elektrisitetsforbruket i Norge. Samarbeidsavtalen har en tidsramme på ti år.

- Det er avgjørende for å nå våre klimamål at byggenæringa etterstreber gode energiløsninger, sa olje- og energiminister Odd Roger Enoksen under lanseringen av programmet.

Se bilder av svanemerket hus

Statsråden sa seg glad for at så mange aktører går sammen i et forpliktende samarbeid.

- Dette er et flott eksempel på at når det private og det offentlige samarbeider får man til mye, sa Enoksen.

De aktørene som skal samarbeide er BNL, Arkitektbedriftene i Norge, Statsbygg, Enova, Statens bygningstekniske etat, Husbanken og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Økologisk tropredrøm: Se bilder