Vil skremme gravide

Barn i magen og glad i vin? Dårlig kombinasjon, mener norske eksperter som vil skremme deg fra flaska.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

"Alkohol kan skade fosteret". Slike advarsler vil møte øl- og vintørste briter på flaskene til neste år. Etikettene vil også inneholde detaljer om antall alkoholenheter og anbefalt nivå for trygt alkoholinntak for folk flest.

Helseminister Caroline Flint mener det handler om å hjelpe folk til å gjøre de riktige valgene.

- Denne milepælen av en frivillig avtale vil hjelpe folk å beregne, med et kjapt blikk, hvor mye de drikker og om de holder seg innenfor fornuftige retningslinjer, sier Flint til BBC News.

Åtte av ti europeere mener dette er en fornuftig måte å advare på, men danskene er skeptiske. Les mer her:

Anbefaler totalt avhold
Advarslene vil fraråde gravide og kvinner som prøver å bli gravide, å drikke alkohol. Den advarselen støtter Sosial- og helsedirektoratet fullt og helt.

- Man har ikke klart å definere noen nedre grense for når alkohol kan være farlig for fosteret. Derfor anbefaler vi totalt avhold, sier Jens J. Guslund, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet.

Han understreker likevel at alkohol og graviditet er et vanskelig tema.

- Vi vet at mange drikker alkohol under svangerskapet, og spesielt de første åtte ukene før kvinnen vet at hun er gravid. Derfor er det også viktig å hindre unødig frykt og skamfølelse, mener Guslund.

Drikker du for mye? Ta testen her:

Drikker mer
Merking på alkoholflaskene ville være et interessant tiltak, mener Tore Henriksen, seksjonsoverlege ved Fødeavdelingen ved Rikshospitalet,

- Fra et faglig synspunkt synes jeg det ville ha vært veldig nyttig. Det innebærer at man får en direkte konfrontasjon med problemstillingen der og da. Generell info er én ting, noe annet er når man faktisk står der med flasken, sier han.

Henriksen mener også det er en viktig faktor at kvinner, og særlig unge kvinner, drikker betydelig mer enn for bare en generasjon siden. Derfor er også risikoen for at foster utsettes for skade større.

Les også: 11-åring gravid i fylla:

Blir forvirret
Han understreker at alkohol under svangerskapet kan ha en rekke negative følger for fosteret.

- Det klassiske er alkoholsyndromet hvor barna får ansiktsforandringer og hjerneskader som kan føre til for eksempel psykisk utviklingshemming. Vi vet ikke like mye om de mindre skadene som kan gi funksjonsforstyrring uten ytre tegn, og som kanskje blir registrert som normalvarianter.

Avdelingsoverlegen tror mange blir forvirret fordi de får ulike råd og dermed ikke vet hva de skal tro. Selv har han et klart råd til gravide:

- Mange spør meg for eksempel om de ikke kan ta et halvt glass vin fordi svogeren skal feire 40-årsdag. Men jeg skjønner ikke hva man skal med det halve glasset. Kan man ikke i de 40 ukene man går gravid, holde seg helt unna?

Les også: Litt alkohol til gravide?