Vil skremme deg fra flaska

Nyter du et glass vin eller en øl med god samvittighet? I framtida kan du bli møtt av en advarsel på flaska.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Røyking skader lungene dine". Denne advarselen får du med på kjøpet når du handler sigaretter og tobakk.

Nå er det ikke usannsynlig at vi får lignende budskap også på vin- eller ølflaskene våre i framtida.

Ifølge den siste spørreundersøkelsen fra Europabarometer mener nemlig åtte av ti europeere at dette er en fornuftig måte å advare om farene ved alkohol på.

Drikker du for mye? Test deg selv her:

Aktuelt mot gravide
I Norge har det foreløpig ikke vært aktuelt med slik merking. Men Sosial- og helsedirektoratet vurderer fortløpende om det skal innføres på det norske markedet, skriver Dagens Medisin på nett.

- Det er for tidlig å si hvordan en eventuell merking vil se ut, og hva som eventuelt vil bli merket. Men det er kanskje først og fremst gravide og graviditet man vil rette seg mot, sier avdelingsdirektør Jens J. Gulsund i avdeling for rusmidler ved SHdir til Dagens Medisin.

Han understreker imidlertid at en slik merking må ses i sammenheng med andre alkoholpolitiske tiltak.

Frankrike har innført advarsler der det heter at gravide og kjørende bør holde seg unna alkohol. Finland er også i ferd med å innføre merking av flasker og bokser.

Gravid og lyst på et glass vin? Ekspertene er uenige i om du bør unne deg det:

Danskene lite begeistret
Mer enn 25.000 personer i 25 EU-land har svart på spørsmålet om alkoadvarsler. Mens 77 prosent mener det er en god ide, er 21 noe eller helt uenige i en slik merking.

Og danskene og finnene er ikke spesielt begeistret for forslaget: Flere enn fire av ti sier de ikke ville støttet alkoadvarsler. Svenskene er imidlertid litt mindre motvillige – der sier en av fem at de misliker forslaget, skriver Dagens Medisin.

En pille mot alt som er ille? Mozon har testet hangoverpillen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer