Vil sikkerhetsteste alternativ medisin

Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil overvåke sikkerheten rundt bruk av tradisjonell og alternativ medisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil sikkerhetsteste alternativ medisin
Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil overvåke sikkerheten rundt bruk av tradisjonell og alternativ medisin.

Hege Eilertsen

Det melder BBC News, som oppgir at en rekke dødsfall knyttet til misbruk skal være årsaken. WHO mener dette kan komme av bruk av feil medisiner, eller at medisiner ikke blir brukt på den måten de er foreskrevet. Eksperter i Verdens Helseorganisasjon håper derfor å etablere et globalt overvåkingssystem i løpet av en fireårs-periode.

Uregelmessige reaksjoner
Tanken med et slikt system er at man skal kunne samle inn - og granske - informasjon om uregelmessige reaksjoner på tradisjonelle medikamenter og naturmedisin.

Lignende kontrollsystemer er allerede på plass for vestlige og vanlige medisiner.

Tradisjonelle og alternative former for medisin har hatt en økende popularitet i Vesten de siste årene, men i Asia har slike legemidler lenge blitt brukt av millioner av mennesker.

I Hong Kong har regjeringen utformet en ambisiøs plan for å videreutvikle den tradisjonell kinesiske medisinindustrien, slik at lokale produsenter av lisensierte medisiner skal kunne konkurrere med verdens ledende medisinprodusenter.

Nylige hendelser har satt fokus på behovet for å sikre at slike produkter brukes forsvarlig, og flere og flere land utvikler nå systemer som skal regulere bruken.

Dødsfall uroer
Jonathan Quick, som er leder for medisin- og policy-avdelingen I WHO, sier det er en økning i antall problemtilfeller relatert til tradisjonell medisin.

Blant annet advarer han mot urtemedisinen Ma Huang, og Ephedra, som brukes innen kinsisk medisin for å kurere respirasjonsproblemer. Disse medisintypene mener han er farlig fordi de kan føre til hjerteinfarkt hvis de brukes for lenge.

I USA har et dusin mennesker mistet livet på grunn av problemer med Ephedra-planten. Det har også blitt rapportert om dødsfall og et tyvetalls tilfeller av lever-kollaps, knyttet til bruken av kava kava-urten.

- Noen av disse nylige episodene bekymrer oss, sier Jonathan Quick, og forklarer at dette er årsaken til at man nå ønsker en global overvåking eller et felles rammeverk rundt bruken.

Mozon, 26.06.02