Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Vil redde unge idrettsutøvere

Hvert år dør unge idrettsutøvere helt plutselig under trening. En tolvpunkts test kan redde liv, ifølge hjerteforening.

En screeningtest med tolv spørsmål kan redde livet på unge idrettsutøvere. Det ønsker den amerikanske hjerteforeningen, the American Heart Association (AHA), å gjøre foreldre, trenere og lærere oppmerksomme på, skriver Reuters.

- Antall unge idrettsutøvere som dør plutselig av hjertesykdom er relativt lav, men frekvensen er høyere enn tidligere antatt og utgjør et viktig folkehelseproblem, sier Dr. Barry J. Maron i AHA.

Et ”ja” til et av spørsmålene i testen kan signalisere økt risiko for plutselig hjertedød hos unge idrettsutøvere, ifølge en artikkel i foreningens tidsskrift Circulation.

Visste du at skitten luft kan gi hjertesykdom?

Slike tester gjennomføres ikke for eksempel ved Norges idrettshøgskole, men norske eksperter mener at et screeningprogram har noe for seg.

- Høyst sannsynlig god effekt
- Dette har høyst sannsynlig god effekt med tanke på å avdekke personer med risiko for hjerteproblemer. I praksis er det noe mer usikkert hvorvidt en slik ordning lar seg gjennomføre, sier Daglig leder i Din Kost, Halvor Lauvstad, til Mozon.no.

Lauvstad, som er utdannet helse- og treningsterapeut fra Norges idrettshøgskole, påpeker at selve spørreskjemaet må distribueres, samles inn og gjennomgås. Men dette trenger ikke ta mye tid, så lenge hver lagleder eller trener kan levere det til en dedikert lege med ansvar for oppfølging av unge idrettsutøvere, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) er også positive.

- Vi mener at alt som kan bidra til å redusere dødeligheten, er av det gode, så lenge det er faglig forsvarlig og godt dokumentert, sier informasjonssjef i LHL, Unni Dalsegg.

Les også om nøtter som kan beskytte mot hjerte- og karsykdom:

Spør om symptomer og familie
I screeningtesten er fem av 12 spørsmål om personlige symptomer, som ubehag i brystet under trening, høyt blodtrykk og besvimelse. Tre av spørsmålene går på familiehistorie, for eksempel om nære slektninger under 50 år pluteslig har dødd av hjertesykdom. På de fire siste punktene trekkes en hjertespesialist inn.

Les også: Blodprøve kan redde hjertet

I Norge dør i snitt tre unge idrettsutøvere i alderen 15-35 år under fysisk aktivitet hvert år. De fleste av disse dødsfallene skyldes hjertesykdom, melder Aftenposten. Store kraftanstrengelser i idretter som fotball øker risikoen for plutselig hjertedød.

Unge idrettsutøvere som vet at de har hjerteproblemer, enten selv eller i familien, bør ta forholdsregler. De bør kontakte fastlegen og få gjennomført relevante hjertetester, eventuelt bli henvist til lege eller sykehus som kan gjennomføre slikt, anbefaler Lauvstad.

Les mer om plutselig død i idretten på Lommelegen: