Vil redde menn med kreft

Kreftsyke menn har dårligere odds enn kvinner til å overleve sykdommen. Nå lanserer Kreftforeningen en egen webside om menn og kreft.

Mange kreftsykdommer som er typiske for menn kan være dødelige. Derfor ønsker Kreftforeningen nå å sette ekstra fokus på områder som prostatakreft, testikkelkreft, mage/tarmkreft, hudkreft og lungekreft.

Dette er kreftformer som hvert år rammer flere tusen norske menn og som i mange tilfeller ender med en alt for tidlig død.

- En av de store utfordringene for oss er å kommunisere på en bedre måte med menn. Vi vet at det er flest kvinner som tar kontakt med oss og at det i mange tilfeller er kona som oppdager symptomer på kreft hos mannen.

- Samtidig vet vi at en tidlig diagnose øker overlevelsessjansene, gir lettere behandling og bedre livskvalitet etterpå. Vi vil gjøre menn oppmerksomme på hva de skal se etter og vil oppfordre dem til å oppsøke lege, dersom de finner noe unormalt, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til Mozon.no.

Er du bekymret for kreft? Her er ti enkle undersøkelser som kan redde livet ditt:

Bruker menns språk
Websiden mennogkreft.no som lanseres i dag klokken 12, inneholder informasjon om flere typer kreft, og hvordan du kan oppdage symptomene tidlig. Pressesjef Terje Mosnesset i Kreftforeningen lover at websiden skal unngå kjedelig legeprat og gå rett på den informasjonen som gutta trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På mennogkreft.no skal vi kommunisere med menn på deres egen hjemmebane. Her har vi skrelt bort det tekniske legespråket og velger heller å bruke litt humor og glimt i øyet for å få frem budskapet.

- Websiden vil gi masse nyttig informasjon om kreft som rammer menn, og samtidig håper vi at mange kvinner også vil ta turen innom sidene. Vi vet jo fra tidligere at det ofte er kona som oppdager uregelmessigheter og sender mannen til legen, forteller Mosnesset.

Flere kreftsyke menn
I løpet av de siste 50 årene har antallet kreftdiagnoser hos menn blitt tredoblet i Norge. Og bare siden 80-tallet har antallet nye krefttilfeller økt med 45 prosent. Samtidig har bedre behandling sørget for at flere overlever kreftsykdommen enn før.

- Det kan være flere årsaker til økningen i antall krefttilfeller blant menn. Vi lever både lenger og er flere enn før, samtidig som legene har blitt flinkere til å oppdage kreft. Takket være kreftforskningen og behandlingen er det relativt sett flere menn som overlever kreft nå.

- Dette endrer likevel ikke det faktum at menn rammes hardt av kreft i Norge. Vi tror det er viktig at menn er klar over situasjonen og at de selv tar aktive grep slik at vi kan få ned disse tallene, sier Anne Lise Ryel.

Vil du vite mer om kreft som rammer menn? Les mer hos Lommelegen:

 

Mozon.no, 13.11.2006