Vil øke prisene per boks

Vekk med mengderabatten på vin i pose.

<strong>DYRERE:</strong> Svenskene vil at boksvinen skal koste mer enn den gjør i dag.  Foto: Colourbox.com
DYRERE: Svenskene vil at boksvinen skal koste mer enn den gjør i dag. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske Systembolaget går til angrep på boksvinen. De mener at den "kvantumsrabatten" som ligger innbakt i prisen på en dunk vin versus en flaske vin er negativt for folkehelsen. Derfor foreslår det svenske vinmonopolet nå en prisøkning på 25-33 prosent for flere typer vin på boks. Koster boksen 170 svenske kroner, betyr det altså et prispåslag på mellom 42 og 56 kroner.

Handle alkohol i Sverige? Så mye sparer du på bestselgerne

De vanligste boksvinene er på tre liter, mens flasker normalt inneholder 0,75 liter, tilsvarende fire vinflasker på en boks. Men Systembolaget sier altså at boksen i dag stort sett prises som tre flasker.

Dagligvare-vin

Statens Folkhälsoinstitut (den svenske utgaven av Folkehelseinstituttet) skriver i en rapport (pdf) fra 2009 at prisen er den viktigste enkeltfaktoren som påvirker alkoholkonsum i et land. De refererer til studier som gjennomgående viser at når prisen går opp, går konsumet ned, og omvendt.

Den svenske avisen Di.se siterer forsker Pi Högberg på at vinsalget i Sverige har økt mer enn forventet siden 1995, og at en mulig forklaring er den økende populariteten til vin på boks. En type pakning som øker dagligvare-preget, og frister til økt konsum, skal vi tro utrederen.

SLØSER DU? Regn ut hvor mye du bruker på alkohol og andre ekstragoder i hverdagen

Men blir det vedtatt?

At boksvin koster mindre per liter enn flaskevin er ikke helt ulogisk. Den langt mer transportvennlige dunken koster mindre både i produksjon, transport og lagring, så det er ikke gitt at literprisen bør være lik.

Og selv om Systembolaget fremmer forslaget, er det ikke sikkert det går gjennom. Først må regjeringen i Sverige vurdere om en slik form for tilleggskatt er forenelig med EUs regler.

Nå koster uvanene enda mer: Prisen for å "synde" i 2011

Kan du handle bokser i utlandet?

Merk deg dersom du handler alkohol på toll- og avgiftsfri kvote, er det begrenset hva du kan ta med inn til Norge etter reise i utlandet.

En liter brennevin og to flasker vin, eller fire flasker vin er greit. I tillegg kan du ta med to liter øl.

Du kan også ta med en liter brennevin pluss 1,5 liter vin pluss to liter øl, eller tre liter vin (=en dunk) pluss to liter øl.

Velger du å droppe annen alkoholholdig drikke, kan du ta med fem liter øl.

Vil du ta med mer, kan du fortolle inn inntil 27 liter alkoholholdig drikke inntil styrke 22, og inntil fire liter av sterkere varer, i tillegg til den avgiftsfrie kvoten.

Inn eller ut av landet? Så mye kan du ta med