dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.
Men Arbeiderpartiet vil heller se på hvorfor så få klarer nå BSU-taket.
VANSKELIG: Boligprisene er stive, og unge nordmenn ikke alltid de rikeste. BSU er et verktøy for å løse dette. Foto: Colourbox.com
Vis mer
Ole Petter BaugerødStokke
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Boligsparing for ungdom (BSU) er nedfelt i loven, og skal hjelpe unge folk til å skaffe seg egen bolig. Er du under 34 år og bruker pengene til boligkjøp eller nedbetaling av boliglån, kan du spare inntil 20.000 kroner i året og 150.000 kroner totalt. Dette gir deg et skattefradrag på 20 prosent av sparebeløpet, opptil 4.000 kroner i året.
LES OGSÅ:
150.000 kroner vil i store byer kunne utgjøre under 10 prosent av boligkjøpet. Samtidig har bankene et egenkapitalkrav på 15 prosent. Ergo kan en fullstappet BSU-konto være for lite til en inngangsbillett til boligmarkedet.
– Taket for hvor mye man kan spare innenfor BSU-ordningen bør derfor heves, slik at unge får bedre muligheter til å opparbeide seg egenkapital, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.
MER TIL UNGDOMMEN: Forbrukerombud Gry Nergård håper BSU-taket snart kan heves. Da må hun få med seg politikerne. Foto: FORBRUKEROMBUDET
Vis mer
Få når taket
Forbrukerombudet ser flere problemer rundt dagens maksgrense. For eksempel at foreldre må stille opp som kausjonister, noe som visstnok skaper mange tvister mellom banker og kunder, blant annet fordi foreldrene ikke forstår hva det innebærer. Ombudet frykter også at det tas opp forbrukslån for å dekke egenkapitalen.
Og ombudet er langt fra alene om å ønske seg en romsligere BSU-ordning.
DinSide spurte tidligere i år alle de største partiene om hva de vil gjøre med ordningen. Alle unntatt Arbeiderpartiet og SV sier klart og tydelig at de vil heve taket. Arbeiderpartiet viser til at bare 11 prosent utnytter ordningen fullt ut i dag. Og bare 26 prosent bruker BSU-sparing i det hele tatt, ifølge deres tall.
– Når så få utnytter rammene for BSU-ordningene slik de er i dag, kan det være behov for å se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter, sa informasjonsleder Arne Odden i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til DinSide.
Her er alle partienes synspunkter:
Høyre
Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.
– Høyre vil stimulere til økt sparing til egen bolig gjennom blant annet Boligsparing for ungdom (BSU). Denne ordningen bør forbedres ytterligere gjennom at ungdom får anledning til å sette av et høyere beløp med skattefradrag enn i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Rikke Sjøberg i Høyre til DinSide.
Venstre
Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og fjerne det totale maksbeløpet.
– I realiteten betyr det at en som sparer maksbeløp fra 18 til 34 år vil kunne ha spart 400.000 kroner og fått et skattefradrag på 112.000 kroner, mot maksimalt 150.000 kroner og samlet skattefradrag på 30.000 kroner, sier kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre til DinSide.
Vil øke årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i FrP gir ingen ytterligere kommentarer.
SV
Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008.
– Nå vil vi prioritere å styrke Husbankens rammer for å øke boligbygging og hjelpe de vanskeligstilte på boligmarkedet, sier stortingsrepresentant Aksel Hagen i SV til DinSide.
Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008. Vil "se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter".
– I den aktuelle aldersgruppen, altså personer i alderen 17 til 33 år, er det omlag 26 prosent som benytter BSU-ordningen. Av disse får 42 prosent maksimalt skattefradrag. Det betyr at bare 11 prosent utnytter ordningen fullt ut med gjeldende beløpsgrenser. Når så få utnytter rammene for BSU-ordningene slik de er i dag, kan det være behov for å se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter, sier informasjonsleder Arne Odden i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til DinSide.
KrF
Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.
– KrF mener mer må gjøres for å hjelpe unge inn på boligmarkedet. Dette er særlig viktig i lys av regjeringens nylige skjerping av egenkapitalkravet til 15 prosent ved kjøp av bolig, som føre til at flere unge, innvandrere og personer med svak økonomi får enda større problemer med å komme inn på boligmarkedet. Blant annet mener KrF at BSU-ordningen må bedres. Boligprisene er doblet på ti år, uten at beløpsgrensene i BSU har hengt med, og at godt over halvparten av de unge mellom 17 og 34 år mener at de har behov for 300.000 kroner i oppsparte midler for å kjøpe bolig, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Sørås i KrF til DinSide.
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver.
Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg.
Mer om vilkårene her.
Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.