<strong><b>SNART MÅ ALLE GJØRE SLIK:</strong></b> Blir det som NVE ønsker, må snart alle nettselskaper tilby fellesfaktura med enhver strømleverandør som ønsker det. Da blir det enklere for deg som ønsker å ha billigst mulig strøm, for da kan du få strøm og nettleie på samme faktura - uansett hvilket strømselskap du velger. Foto: KRISTIN SØRDAL
SNART MÅ ALLE GJØRE SLIK: Blir det som NVE ønsker, må snart alle nettselskaper tilby fellesfaktura med enhver strømleverandør som ønsker det. Da blir det enklere for deg som ønsker å ha billigst mulig strøm, for da kan du få strøm og nettleie på samme faktura - uansett hvilket strømselskap du velger. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vil lovfeste fellesregninger

NVE vil du skal slippe med kun én faktura, selv om du har ulik nett- og strømleverandør.

Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du strøm og leier nett fra samme leverandør, får du både strømforbruk og nettleie på én faktura. Men dersom du velger å kjøpe strøm fra en annen leverandør enn netteier der du bor, må du ofte betale to fakturaer: Det er én faktura for nettleien og én faktura for strømmen du kjøper.

Nå vil Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) legge til rette for at flere strømkunder skal kunne få kraft og nettleie på én faktura - uansett om de velger sin lokale kraftleverandør eller en uavhengig leverandør.

LES OGSÅ: Alle må installere smarte strømmålere

Plikter å tilby fellesfaktura med alle

For mange lønner det seg å kjøpe strøm fra en annen leverandør enn netteier. Det kan nemlig være mye penger å spare på å sjekke strømprisene og velge billigste strømleverandør.

Du kan sjekke hvem som leverer den billigste strømmen til deg, med strømkalkulatoren. Der kan du også enkelt bytte leverandør. Du kan finne strømpriser også hos Konkurransetilsynet.

Det nye forslaget som nå er sendt på høring fra NVE, sier at nettleverandørene tilby en felles fakturaløsning også med eksterne strømleverandører.

Det vil si at dersom Hafslund Nett (som er nettleverandør) ønsker å tilby fellesfaktura med Hafslund strøm (som er strømleverandør) - som de gjør i dag - så plikter de også å tilby en slik fellesfaktura med andre strømleverandører, som for eksempel Fjordkraft, NorgesEnergi eller andre.

LES OGSÅ: Se hvor i landet de sliter med «dårligst» strøm

Vil gi likere konkurransevilkår

Bakgrunnen for forslaget, er at NVE anser en fellesfaktura mellom strøm- og nettselskap som et konkurransefortrinn, som det nå hovedsakelig er selskaper innenfor samme konsern som drar nytte av.

Dette ønsker de å gjøre noe med.

De foreslår en løsning som ikke favoriserer enkelte strømselskaper, som er slik det fungerer i dag.

Ved å pålegge nettselskapene å tilby fellesfakturering med alle strømselskaper som ønsker dette, ønsker NVE å oppnå likere konkurransevilkår strømselskapene imellom.

- Dette kan blant annet føre til økt konkurranse innenfor de ulike nettområdene. Og gjennomfakturering vil gi flere strømkunder mulighet til å få kraft og nettleie på én faktura, skriver NVE i en pressemelding.

LES OGSÅ: Automatisk strømmåler sendte feil forbruk, kunden fikk kjempe-baksmell

Januar 2016

For at dette skal bli regelen, må den en lovendring til. Og det er dette som nå er på høring. Høringsfristen er satt til 27. april 2015, og alle høringsinstansene må melde fra om sine synspunkter innen den datoen.

NVE sier at det tas sikte på at endringene skal tre i kraft 1. januar 2016.

Enn så lenge må du kanskje holde ut med to fakturaer dersom du ønsker å kjøpe strøm av de til enhver tid rimeligste strømleverandørene. Men du vil i det minste spare penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer