Vil lære ungdom sex-ansvar

Neste fire av ti svangerskap i den vestlige verden er uønskede. Det vil Verdens Prevensjonsdag gjøre noe med.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av tre skandinaviske kvinner bruker ikke prevensjon ved første samleie, ifølge Folkehelseinstituttet. Ubeskyttet sex kan være én av forklaringene på at nesten 2.350 norske jenter under 19 år tok abort i fjor.

- Norsk ungdom har tilgang til og kunnskap om hvordan de skal verne seg mot uønskede graviditeter. Likevel ser vi at de av ulike årsaker ikke bruker prevensjon, sier Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning, til DinSide Helse.

Les også: 12 myter om prevensjon:

Klinikken er en av de norske sponsorene til Verdens Prevensjonsdag som arrangeres for første gang i dag. Sammen med flere andre organisasjoner og foreninger skal klinikken møte ungdom for å svare på spørsmål på utestedet Rockefeller i Oslo i kveld.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Barn får barn
- Vi vil gi ungdom helt saklig informasjon på et ikke-kommersielt grunnlag. Mange jenter er for eksempel redde for å bruke p-piller, blant annet etter ulike oppslag i media om blodproppfare. Da er det viktig at vi kommer på banen med faglig basert informasjon om fordeler og ulemper, mener Gamnes.

Verdens Prevensjonsdag markeres med arrangementer i hele Europa og i deler av Asia. Neste år håper initiativtagerne at dagen skal ha fått status som en egen FN-dag.

Ifølge en pressemelding opplever mer enn 80 millioner kvinner verden over ufrivillig graviditet, og årlig dør 68.000 kvinner som følge av abort. Hvert tiende barn som kommer til verden, fødes av en kvinne som fortsatt selv er et barn.

Les også: Alt om p-piller

Tenker seg ikke om
Mary Stopes International, en global organisasjon for seksualopplysning, er en av de internasjonale organisasjonene som står bak Verdens Prevensjonsdag. Administrerende direktør Dana Hovig mener det er et stort behov for en slik informasjonskampanje rettet mot unge voksne.

Les også: På med kondomet

- Ufrivillig graviditet er et utbredt og undervurdert problem, ikke bare i lavinntektsland, men i hele den vestlige verden. Faktisk er 36 prosent av de 28 millioner graviditetene som forekommer i i-land hvert år, ufrivillige. 20 prosent av disse ender i abort, sier hun i en pressemelding.

Legemiddelfirmaet Bayer Schering Pharma er en annen norsk sponsor. Product manager Åslaug Reiten tror frykt er en av årsakene til at mange norske ungdommer ikke bruker prevensjon.

- Prevensjonsmidler er veldig lett tilgjengelig i Norge, så det burde ikke være noe problem å beskytte seg mot uønsket graviditet. Men mange har en overdreven frykt for bivirkninger. Samtidig er nok spontanitet også en årsak, ungdommene tenker seg ikke om, sier Reiten.

Kondom, p-piller eller spiral? Finn ut hva som passer for deg: