Revidert nasjonalbudsjett 2019:

Vil kutte moms på e-bøker og lydbøker

Regjeringen foreslår å innføre fritak for merverdiavgift for elektroniske tidsskrifter og bøker. Også strømming og nedlasting av lydbøker vil omfattes av fritaket.

KUTTER MVA PÅ LYDBØKER: Momsen på 25 prosent foreslås fjernet for elektroniske tidsskrifter og bøker. Foto: NTB Scanpix
KUTTER MVA PÅ LYDBØKER: Momsen på 25 prosent foreslås fjernet for elektroniske tidsskrifter og bøker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å innføre fritak for merverdiavgift for elektroniske tidsskrifter og bøker fra 1. juli 2019.

– Fritakene vil sikre lik behandling av trykte og elektroniske tidsskrifter og bøker, og er i takt med den digitale utviklingen i samfunnet, sier finansminister Siv Jensen (FrP) i en pressemelding.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil også strømming og nedlasting av lydbøker omfattes av fritaket, skriver regjeringen.

Uheldig med dagens regler

Dagens regler innebærer at trykte tidsskrifter og bøker kan publiseres med fritak for merverdiavgift, mens elektroniske tidsskrifter og bøker ilegges merverdiavgift på 25 prosent.

– Det er uheldig med ulik avgiftsbehandling av varer og tjenester med samme innhold og bruksområde. Vi foreslår derfor å innføre merverdiavgiftsfritak for elektroniske tidsskrifter og bøker, sier finansministeren.

I praksis vil vi da snakke om en prisreduksjon på 20 prosent.

Må gjelde samme type publikasjoner

Regjeringen foreslår at gjeldende avgrensninger av fritakene for trykte tidsskrifter og bøker så langt de passer gis tilsvarende anvendelse for elektroniske tidsskrifter og bøker. De nærmere avgrensningene vil bli regulert i merverdiavgiftsforskriften.

– Som et utgangspunkt bør elektroniske tjenester omfattes av avgiftsplikt i en stadig mer digitalisert verden. Det er derfor viktig å sikre at fritakene for elektroniske bøker og tidsskrifter bare omfatter samme typer av publikasjoner som er omfattet av dagens fritak for trykte tidsskrifter og bøker, avslutter finansminister Siv Jensen.

Regjeringen foreslår samtidig å åpne for moderate innslag av annet innhold enn trykt skrift og stillbilder, for eksempel innslag av lyd og video.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!