Vil kurere nøtteallergi med nøtter

Bittesmå spor av peanøtter kan være livsfarlig for en som er allergisk. Men kanskje kan det også være redningen?

Allergi mot peanøtter er en av de vanligste og farligste matallergiene som finnes. I verste fall kan en allergisk reaksjon føre til pusteproblemer og bevisstløshet.

Det vanlige rådet for allergikere er i dag å unngå den matvaren man er allergisk mot. Men nå har amerikanske forskere funnet ut at små doser med peanøttproteiner faktisk kan være redningen for allergikerne.

Det overraskende resultatet kommer frem etter en amerikansk undersøkelse av syv barn med allergi som fikk peanøttprotein i form av mel. Ved slutten av studien viste en test at fem av barna ikke ble syke av å spise peanøttmel som tilsvarte 13 peanøtter.

Er du redd barnet ditt har matallergi? Les mer her:

Alvorlige reaksjoner
Studien ble presentert på årsmøtet til American Academy of Allergy, Asthma and Immunology i San Fransisco. Ifølge forskerne er det første gang såkalt immunoterapi har blitt utført på peanøttallergi.

I Norge oppfordres foreldre til barn med for eksempel melkeallergi til å prøve gradvis tilvenning når allergien ser ut til å gi seg. Men foreldre må ikke gjøre det samme med peanøtter.

- Man har vært veldig forsiktig med slike tester på alt som har med nøtter å gjøre, fordi reaksjonene kan bli så alvorlige. Så dette er ikke noe man bør prøve hjemme, sier overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi.

Hun sier at den nye studien ikke vil forandre behandlingspraksisen ved Voksentoppen.

- Studien er veldig interessant, men den er liten og det er vanskelig å vite hvordan utfallet ville blitt i en lignende studie.

Vokser det av seg
Målet til den amerikanske undersøkelsen er å kurere barnas matallergi, men forskerne påpeker at de hittil bare har klart å bevise at barna kan tåle å få i seg peanøtter ved et uhell. Ved Voksentoppen bruker legene lignende metoder, men da for å påvise hvor kraftig allergi barna har.

- Noen som har positive utslag på peanøtter i hudtester og blodprøver reagerer ikke når de får det i seg i virkeligheten. Vi prøver å finne ut hvem som faktisk vil reagere og hvor alvorlig reaksjonen vil bli, forklarer Halvorsen.

Mellom fem og åtte prosent av barn under tre år reagerer på en eller flere matvarer. De fleste vokser av seg allergien ved skolealder, men også to prosent av voksne har matallergi.

Visste du at en sjelden allergi kan gjøre kvinner allergiske mot partnerens sæd?