Vil ikke ha billig strøm

Bytt til en billigere strømavtale.

Publisert
Sist oppdatert

Spotpris var i gjennomsnitt 44 prosent lavere enn standard variabel strømavtale i tredje kvartal. Likevel var det få som endret strømavtalen sin i denne perioden.

Finn billigste leverandør med DinSides Strømkalkulator

Seksjonssjef Gunn Oland i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at spotkontrakter på det meste var hele 77 prosent billigere.

- Dette er en ekstraordinært stor prisforskjell. Det er ikke slikt vi opplever hvert år. Men for en kort periode var faktisk spot med påslag 77 prosent billigere, sier Oland til NTB.

Mye å velge mellom - har vi beslutningsvegring? <i>Montasje: Per Ervland</i>
Mye å velge mellom - har vi beslutningsvegring? Montasje: Per Ervland Vis mer


Byttet ikke

Hun antar at ferietid og generelt lave strømpriser kan være årsak til at under én prosent skiftet til en spotavtale i denne perioden.

- Enkelte tror kanskje at det er vanskeligere å skifte strømavtale og eventuelt også strømleverandør enn det i virkeligheten er. Dette kan gjøres med noen tastetrykk ved å gå inn på hjemmesiden til Konkurransetilsynet.

Varmepumpe er tingen

Utlignet

Akkurat nå er de store forskjellene mellom spot og standard variabel strømavtale så godt som utlignet. Oland sier at erfaringsmessig er det slik at mange strømleverandører er raske med å sette prisen på standard variabel strøm opp når prisen går opp, og kanskje noe senere med å sette prisen ned når tendensen er fallende priser.

- Med en spotavtale med påslag er svingningene større, men de følger samtidig de prisoppgangene og prisnedgangene som til enhver tid er i markedet, sier Oland.

Ved utgangen av tredje kvartal har 37,8 prosent av norske husholdningskunder spotpriskontrakt. I løpet av det siste året har antall kunder med spotpriskontrakt økt, mens andelen som har en standard variabel strømavtale har minket tilsvarende. Kunder med fastprisavtale har holdt seg uendret.

38.800 husholdningskunder skiftet strømleverandør i tredje kvartal.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer