Rettigheter når band kansellerer konsert på festival

Vil ikke gi penger tilbake når festivalartister kansellerer

Festivalgjenger vant viktig krangel, men bransjen nekter å gi seg. For konsekvensene kan bli dyre.

<strong>KANSELLERTE:</strong> Blink-182 skulle spille på Tons of Rock i sommer, men avlyste konserten. En kar ville ha tilbake pengene og vant fram i klageutvalg, men festivalen vil trolig ta saken videre. Dette kan nemlig bety at du også får tilbake pengene når dette skjer. Foto: Rob Grabowski / INVISION / NTB Scanpix
KANSELLERTE: Blink-182 skulle spille på Tons of Rock i sommer, men avlyste konserten. En kar ville ha tilbake pengene og vant fram i klageutvalg, men festivalen vil trolig ta saken videre. Dette kan nemlig bety at du også får tilbake pengene når dette skjer. Foto: Rob Grabowski / INVISION / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Vi er utrolig stolte av å kunne meddele at California-bandet Blink-182 endelig kommer til Norge» skrev festivalen Tons of Rock på sine Facebook-sider i november i fjor.

En norsk fan sperret opp øynene, og kjøpte to dagspass. Det var nemlig første gang bandet skulle spille i Norge. Men så, i mai, kom kontrabeskjeden:

«Blink-182 beklager på det sterkeste, men har valgt å avlyse sine konserter i Skandinavia i sommer.»

Da hadde ikke nordmannen noen interesse av å gå på festivalen lenger. Han ba derfor om pengene tilbake, men det ville ikke festivalen gå med på.

Mannen nektet å gi seg, og tok saken videre til Forbrukerklageutvalget (FKU). Han vant, og utvalget gir han krav på alle de 1.720 kronene tilbake.

Men festivalen vil sannsynligvis ikke godta tapet. For hele festival-Norge frykter nå hva vedtaket kan få å si for dem.

Vil ta saken videre

- Dette er en sak som vil skape presedens for alle konsertarrangører i Norge, forteller Svein Bjørge i Tons of Rock til Dinside.

Utdrag fra konklusjonen

  • «Selv om ytterligere fem band skulle spille denne dagen, og det således ikke var en konsert med bare dette bandet, finner flertallet at Blink-182 var såpass fremhevet av innklagde, at bandets fravær utgjorde et kontraktsbrudd.»
  • «Når det dras så store veksler på et spesifikt band i markedsføringen av festivalen, og i tillegg spesifiseres at det kan kjøpes dagsbilletter, vil naturlig nok mange kunne ønske å gå på festivalen nettopp for å få med seg dette bandet, uten å være interessert i å få med seg øvrige band som spiller.»

FKU-sak 17/1067

Det har han rett i: Det FKU bestemmer i et enkeltvedtak, blir også juridisk praksis i framtidige saker. Dette vedtaket vil dermed si at du også kan få pengene når festivalartister avlyser konserter.

Men: Samtidig som FKU-vedtak er bindende, kan de tas videre til tingretten. Dette vil Tons of Rock trolig gjøre i denne saken, med festival-Norge i ryggen.

Tons of Rock vil derfor ikke si noe mer foreløpig, ikke engang om de gir pengene tilbake til han som vant i FKU.

Derfor vant han

- Jeg synes i utgangspunktet at dette er et underlig vedtak, sier daglig leder Torbjørn Heitmann Valum i Norske Konsertarrangører (NKA) til Dinside.

Kort fortalt: FKU mener det ble tegnet en kontrakt mellom mannen og festivalen, og at festivalen brøt kontrakten ved å ikke gi han headliner-konserten – som festivalen hadde reklamert for ved billettsalget, og som var mannens mål med dagen.

<strong>NEGATIV:</strong> Daglig leder Torbjørn Heitmann Valum i Norske Konsertarrangører (NKA) synes FKU-vedtaket ikke bør få stå. Foto: NKA
NEGATIV: Daglig leder Torbjørn Heitmann Valum i Norske Konsertarrangører (NKA) synes FKU-vedtaket ikke bør få stå. Foto: NKA Vis mer

Billettene hadde et forbehold om at «kjøpt billett refunderes ikke». FKU mener dette punktet er så urimelig etter avtaleloven at det kan ses bort fra. Flertallet i utvalget mener dermed at festivalen må tilbakebetale pengene.

Valum frykter hva vedtaket kan få å si for framtidige festivaler, om det får stå slik det gjør nå, og skal derfor hjelpe Tons of Rock med å ta saken videre.

Slik kan konsekvensene bli

- Når du kjøper billett til en festival, kjøper du ikke en enkeltkonsert, men en opplevelse, mener Valum i NKA.

Derfor synes han det blir helt feil om én kansellering skal være god nok grunn til å få pengene tilbake for en hel festivaldag.

Programendringer er ikke uvanlig, og Valum lurer på hvor langt «ned» i programmet man kan gå; er det bare headlinere som er god nok grunn til refusjon, eller mindre band, også?

- Det blir en fare for at folk med vikarierende motiver kan få refundert billettene sine. Billetter er det eneste festivaler har å selge i forkant, og de er avhengige av disse pengene for å betale regningene sine før festivalen starter, sier han.

Må vente på konklusjon

På motsatt side står Forbrukerrådet og jubler.

<strong>POSITIV:</strong> Pia C. Høst i Forbrukerrådet synes det er riktig at man kan få tilbake penger når festivalkonserter avlyses. Foto: Forbrukerrådet
POSITIV: Pia C. Høst i Forbrukerrådet synes det er riktig at man kan få tilbake penger når festivalkonserter avlyses. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Vi er glad for at Forbrukerklageutvalget lar forbrukerens interesse vinne fram, sier leder av forbrukerdialog Pia C. Høst i Forbrukerrådet til Dinside.

- Dette betyr at du kan få pengene tilbake, hvis den du kjøpte konsertdagspasset for å se, ikke kommer, fortsetter hun.

Akkurat som festival-Norge frykter, altså. Men om saken går videre, og Blink 182-fanen taper, blir saken plutselig en annen.

- Det må tas forbehold om et annet resultat i eventuell rettsak, påpeker Høst, så inntil videre må vi vente på en eventuell runde i rettsvesenet for å vite hva slags rettigheter festivalgjengere faktisk har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer