Vil hjelpe flere lungekreft-ofre

For få pasienter er blitt operert og det har vært altfor lite forskning på lungekreft i Norge, mener ekspert. Nå opprettes et nytt forskningssenter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lave overlevelsetall, få operasjoner og for liten mulighet til forskning gjør at ekspertisen på lungekreft i Norge nå har gått sammen om å danne Senter for lungekreftforskning. Senteret er forankret ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF.

Selv om røyking er hovedårsaken til lungekreft får nå flere ikke-røykende kvinner lungekreft:

Avdelingsoverlege og professor Steinar Aamdal på Kreftklinikken på Radiumhospitalet er en av initiativtakerne til forskningssenteret.

- Langt flere pasienter med lungekreft burde vært operert i Norge. Tallene viser at Norge ligger bak andre land vi kan sammenligne oss med. Det er ikke bra, sier Amdal.

- Det har dessuten vært en veldig liten bedring i prognosene for lungekreft (sjansen for å overleve, jour.anm.) over mange år. Dette må vi gjøre noe med, understreker Aamdal.

Sentraliserte kirurgien
Tidligere ble lungekreftoperasjonene i daværende Helse Sør gjort på flere forskjellige sykehus. Men for omkring ett år siden ble all lungekreftkirurgi sentralisert til Rikshospitalet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


I gamle Helse Øst foregår nå de aller fleste lungekreftoperasjoner på Ullevål universitetssykehus. Denne sentraliseringen av kirurgien var utgangspunktet for at eksperter i det som nå har blitt til Helse Sør-Øst, gikk sammen om forskningssenteret.

- Det har foregått altfor lite forskning på lungekreft i Norge. Denne sentraliseringen gir oss en unik mulighet til virkelig å komme i gang med forskning, noe som i neste omgang vil kunne bety bedre terapi til pasientene, sier en begeistret Aamdal.

Visste du at tobakk kan føre til blindhet? Les mer her:

Den store bremsen hittil har ifølge Aamdal vært for dårlig tilgang på kreftvev. Vevet må nemlig være helt ferskt for å fryses ned til senere forskningsbruk, men med kirurgien spredt utover helseregionen var dette ikke lett å få til, ifølge Aamdal.

Nå etablerer senteret, som er et samarbeid mellom Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål, for første gang i norsk historie en biobank der vev fra lungekreftpasienter kan lagres for forskning. Allerede nå er det lagret vev fra flere typer lungekreftpasienter.

Vaksinedrømmen
Forskerne har blant annet begynt å se nærmere på stamceller i lungekreftsvulsten, et tema lungekrefteksperter over hele verden nå er opptatt av.

- Stamcellene i svulsten er roten til det onde. Ofte klarer man å redusere svulsten, men ikke å ta knekken på stamcellene i svulsten. Målet er å klare å finne dem og kartlegge egenskapene deres. Når vi vet hvordan de ser ut, kan vi kanskje klare å lage en vaksine, sier Aamdal.

Les også: Tester ny kreftvaksine:

Senter for lungekreftforskning styres av en gruppe fagfolk bestående av thoraxkirurger, lungemedisinere, onkologer, patologer og laboratorieforskere.

- Dette samarbeidet er helt avgjørende for å få etablert slikt forskningssenter, sier Aamdal.

Senteret har nå søkt Forskningsrådet og Helse Sør-Øst om driftsmidler.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Det er ikke bare aktiv røyking som kan gi lungekreft. Også passiv røyk øker risikoen:

Gladnyhet
- Dette er en gladnyhet. Og litt sånn ”endelig!”. Jeg håper dette bare er begynnelsen på en mye bedre situasjon for den store gruppen som er rammet av lungekreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne-Lise Ryel til DinSide Helse.

Hun mener det gir store muligheter at Ullevål og Rikshospitalet-Radiumhospitalet går sammen.

- Disse miljøene ligger jo så nær hverandre, og med et samarbeid gir det en stor fordel for fremtidige pasienter, sier Ryel.

Ryel påpeker at det absolutt må være mulig å oppnå bedre overlevelse for lungekreftpasienter.

- Da er det svært viktig med tidlig diagnose, for at operasjon skal være mulig. For jo lenger sykdommen har kommet, jo vanskeligere er det å operere, sier hun.