Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Vil hilse pent på legen

Leger bør tiltale pasienten med etternavn og hilse med håndtrykk første gang de møtes, skal vi tro en amerikansk studie.

Amerikanere blir ofte sett på som et høflig folkeslag. Mange liker også å være formelle, ifølge en undersøkelse fra Northwestern University Feinburg School of Medicine i Chicago.

Les også: Færre legebesøk med Harry Potter:

Etternavn og håndtrykk

Legen Gregory Makoul og hans kolleger ville undersøke pasientenes forventninger til det første møtet med legen. I 2004 og 2005 ble 415 pasienter i 48 amerikanske stater spurt om dette, skriver svenske Dagens Medisin.

Resultatene viser at 17 prosent ville at legen skulle bruke etternavnet deres, med litt variasjon i alder, kjønn og etnisk opprinnelse. Halvparten ville at legen skulle bruke fornavnet. Åtte av ti ønsket dessuten at legen skulle ta dem i handa.

Både pasienten og legen kan tjene på å ha med en tredjepart under legebesøket, ifølge en tidligere studie. Les mer her:

Videoopptak

Forskerne brukte også videoopptak med 123 nye pasientbesøk hos 19 ulike leger. Disse viste at legen hilste ved å ta pasienten i handa i 83 prosent av tilfellene. Men i over halvparten av tilfellene nevnte ikke legen pasienten ved navn og ved hvert tiende besøk presenterte ikke legen seg i det hele tatt.

Les også: iPod gjør legejobben lettere:

Forskerne konkluderer med at leger bør oppmuntres til å ta pasientene i handa. Likevel bør legen være oppmerksom på kroppsspråket til pasienten, fordi det kan gi en indikasjon på om pasienten er komfortable med håndtrykk eller ikke.

Leger bør dessuten til å begynne med bruke pasientenes for- og etternavn og også introdusere seg selv med begge navnene sine, foreslår forskerne i artikkelen, som har stått på trykk i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.