Vil hilse pent på legen

Leger bør tiltale pasienten med etternavn og hilse med håndtrykk første gang de møtes, skal vi tro en amerikansk studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Amerikanere blir ofte sett på som et høflig folkeslag. Mange liker også å være formelle, ifølge en undersøkelse fra Northwestern University Feinburg School of Medicine i Chicago.

Les også: Færre legebesøk med Harry Potter:

Etternavn og håndtrykk

Legen Gregory Makoul og hans kolleger ville undersøke pasientenes forventninger til det første møtet med legen. I 2004 og 2005 ble 415 pasienter i 48 amerikanske stater spurt om dette, skriver svenske Dagens Medisin.

Resultatene viser at 17 prosent ville at legen skulle bruke etternavnet deres, med litt variasjon i alder, kjønn og etnisk opprinnelse. Halvparten ville at legen skulle bruke fornavnet. Åtte av ti ønsket dessuten at legen skulle ta dem i handa.

Både pasienten og legen kan tjene på å ha med en tredjepart under legebesøket, ifølge en tidligere studie. Les mer her:

Videoopptak

Forskerne brukte også videoopptak med 123 nye pasientbesøk hos 19 ulike leger. Disse viste at legen hilste ved å ta pasienten i handa i 83 prosent av tilfellene. Men i over halvparten av tilfellene nevnte ikke legen pasienten ved navn og ved hvert tiende besøk presenterte ikke legen seg i det hele tatt.

Les også: iPod gjør legejobben lettere:

Forskerne konkluderer med at leger bør oppmuntres til å ta pasientene i handa. Likevel bør legen være oppmerksom på kroppsspråket til pasienten, fordi det kan gi en indikasjon på om pasienten er komfortable med håndtrykk eller ikke.

Leger bør dessuten til å begynne med bruke pasientenes for- og etternavn og også introdusere seg selv med begge navnene sine, foreslår forskerne i artikkelen, som har stått på trykk i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.