Vil ha tilbake kreftadvarselen på snusboksen

Folkehelseinstituttet vil ha tilbake kreftadvarselen på snusboksene. Nå sender de anbefalingen til Helse- og omsorgsdepartementet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er blant annet at EU i juli kom med en rapport som slo fast at røykfri tobakk er helsefarlig og avhengighetsskapende. Folkehelseinstituttets divisjonsdirektør Erik Dybing satt i vitenskapskomitèen som konkluderte med dette.

Kreftadvarselen på snusboksene ble fjernet i 2003. Nå vil Folkehelseinstituttet ha advarselen tilbake. Mozon.no har fått det nettopp ferdigskrevne brevet som nå er sendt til Helse- og omsorgsdepartementet, med anbefaling om at kreftfaremerkingen for snus gjeninnføres.

- Snus inneholder kreftfremkallende stoffer, og snusbruk er vist å gi kreft hos mennesker. Det er kommet ny kunnskap om dette etter at kreftfaremerkingen ble fjernet. Det er særlig to epidemiologiske studier som gjør at vi anbefaler gjeninnføring av kreftadvarselen, sier Dybing til Mozon.no.

- Kraftig økning

I brevet til helsedepartementet understreker Folkehelseinstituttet at de meget grundige vurderingene av snusbruk, blant annet fra EU's side, konkluderer med at snusbruk er kreftfremkallende for mennesker. Folkehelseinstituttet mener derfor at norske forbrukere bør ha krav på tilstrekkelige opplysninger om farene ved bruk av snus.

Instituttet peker også på at det har skjedd en kraftig økning i snusbruk i Norge de siste årene, særlig blant unge menn. Instituttet viser til at fra 1999 til 2003 brukte 4 prosent menn i alderen 16-24 år snus daglig, mens dette tallet var 18 prosent i 2006.
Også unge jenter kommer etter:

Forbudt i EU

I EU er snussalg bare lovlig i Sverige i dag.

- Alle andre EU-land har forbud mot snus, og det var svenske myndigheter, på bakgrunn av svenske studier, som sørget for at kreftfaremerkingen ble fjernet i 2003, sier Dybing.

Han sier Folkehelseinstituttet mener kreftfaremerkingen burde vært opprettholdt i 2003.

- Nå er det kommet ny kunnskap til som tilsier at kreftfareadvarselen bør gjeninnføres, sier han.

Diskusjonen om helsefarene ved snus har rast i Norden de siste årene.
En norsk tobakksforsker sier snusforvirringen har gitt flere brukere:

Les også: Snus kan gi kreft i bukspyttkjertelen:

og Gir snus til pasienter: