HER SKAL DET KOMME SKREKKBILDER: 21 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig. Foto: Per Ervland
HER SKAL DET KOMME SKREKKBILDER: 21 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig. Foto: Per ErvlandVis mer

Vil ha skremselsbilder på snus

Vil øke kunnskap om helserisiko.

Innen juli neste år vil det være bildeadvarsler på alle sigarettpakker, i tillegg til tekstadvarsler. Nå vil Verdens helseorganisasjon (WHO) har samme bildeadvarsler på snusbokser.

– Vi er bekymret for at unge starter med tobakk via snus. Snus er også helseskadelig og kan gi blant annet kreft, og vi anbefaler at snusboksene utstyres med bildeadvarsel i tillegg til tekstadvarsel, sier Armando Peruga, koordinator for Tobacco Free Initiative i WHO, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bildeadvarsler er langt mer effektive enn bare tekstadvarsler, viser forskning. Bildeadvarsler øker kunnskap om helseskader i alle befolkningsgrupper, de virker forebyggende og øker motivasjon for røykeslutt, ifølge Helsedirektoratet.

Hva synes du om bildeadvarsler på snus? Si hva du mener i debattforumet nederst på siden.

Les også: Derfor bør du droppe snus

Bilder bedre til å overføre budskap

Peruga mener selv det er to grunner til at snusbokser bør utstyres med bildeadvarsler.

– For det første er det myndighetenes plikt å informere om helserisiko, uansett om det gjelder sigaretter eller snus. For det andre bør folk som ikke har startet verken med snus eller røyk informeres om risikoen også snusing gir, slik at de kan ta en veloverveid avgjørelse om de vil starte med dette, sier Peruga.

Han mener i likhet med andre at det er mer effektivt med bildeadvarsler enn tekst alene. I dag er snusbokser kun utstyrt med tekstadvarselen: ”Denne tobakksvaren kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende”.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peruga mener det er bedre å bruke bilder til å overføre budskap om helserisiko, og at folk husker advarsler fra bilder bedre enn fra tekst. Han vil ha bildeadvarsler på snusbokser så fort som mulig.

Hjelper det å bytte fra sigg til snus?

Bør ikke ta for lang tid

Til nå har EU kun utarbeidet bildemateriale som skal brukes på røykpakker, og ikke til snus – som bare selges i Norge og Sverige.

- Vi kan ikke si at bildene på snusboksene bør være på plass samtidig som på røykpakkene, det er det opp til norske myndigheter å avgjøre. En sak som først må studeres nærmere, er hva slags bilder som bør komme på snusboksene, sier han til ANB.

Han legger til at det vil ta litt tid å utvikle snusbilder, men håper det ikke vil ta for lang tid.

Snus ikke farlig for hjerte og blodtrykk

Norske myndigheter er interesserte

Peruga ledet en ekspertgruppe som nylig var i Norge for å evaluere norske myndigheters innsats mot tobakk. Her ble anbefalinger om bildeadvarsler på snusbokser lagt frem for norske myndigheter, sammen med andre anbefalinger om tobakksforebygging.

– Norske myndigheter kunne ikke love å følge alle anbefalingene våre, men de har lovet å studere dem nøye, og jeg vet at de er svært interessert i vårt syn, sier Peruga.

Hjelper dette mot snussug?

Ifølge Statistisk sentralbyrå snuser 21 prosent av menn mellom 16 og 24 år, mot 17 prosent i 2008. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig mot 5 prosent i 2008. Også blant menn i alderen 24–34 år er det relativt mange som snuser daglig,