Vil ha sex med svette menn

Kvinner blir ikke tent av nydusjede menn. Her er årsaken:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært kjent at møll og rotter sender ut såkalte feromoner, eller luktstoffer, for å tiltrekke seg det motsatte kjønn. Nå viser det seg at menn har et lignende våpen i armhulen.

Noen sniff av det mannlige steroidet androstadienon førte nemlig til at kvinnene i en amerikansk studie ble i bedre humør og opplevde fysisk og seksuell opphisselse.

Stoffet finnes i mannlig svette, og er allerede grundig studert på grunn av sin psykofysiologiske effekt på kvinner, ifølge nettstedet Scientificamerican.com.

Les også: Lesbiske kvinner holder en knapp på de kvinnelige duftstoffene:

Jo lengre, jo bedre
For å kontrollere resultatene, lot forskerne fra University of California de 21 kvinnene også ta noen sniff gjær, som lukter ganske likt svettestoffet.

Deretter målte forskerne kvinnenes nivå av kortisol, som er et hormon kjent for å påvirke blant annet opphisselse og humør.

Og forskerne traff blink: Svettestoffet økte kvinnenes kortisolnivå betraktelig mer enn gjærstoffet. Og jo lengre kvinnene luktet, jo større ble effekten. Hvor sterk lukten var, spilte imidlertid ingen rolle, ifølge studien.

- Det som er så interessant med disse molekylene, er at du ikke nødvendigvis trenger å kjenne lukten bevisst for å få en reaksjon, sier nevroforsker Claire Wyart, som har ledet studien.

Er kjæresten din av den trofaste typen eller dukker han rett som det er opp med leppestift på snippen?

Håper på hormonhjelp
Forskerne er imidlertid ikke sikre på om det var kortisolnivået som skjøt til værs på grunn av at kvinnene ble i bedre humør, eller om kortisolnivået økte først, og dermed førte til et humørløft.

De håper likevel at resultatene på sikt kan føre til at man finner nye behandlingsformer for hormonforstyrrelser der kortisol er involvert.

- Snart parfyme?
Det tviler hormonekspert Geir Hølleland på, men han utelukker ikke at funnene kan få betydning innenfor for eksempel psykiatrien. Han er imidlertid ikke overrasket over funnene.

- Mekanismer hvor stoffer gjennom luktesansen påvirker sentre i hjernen som har med humør og følelser og gjøre, er velkjent fra dyreverdenen. Derfor er det ikke overraskende at vi finner dette også hos mennesker.

- Men kvinner blir neppe lettere tiltrukket av menn som lukter vondt av svette etter dette. Jeg vil imidlertid tro at parfymeindustrien kommer til å omfavne dette produktet, hvis det er lov å bruke det, spår han.

Mannesvette er ikke den eneste måten å tenne gnisten i vintermørket. Her er ti gode råd for bedre sex: