Vil ha norsk salat

Nordmenn svikter de tradisjonelle kokegrønnsakene til fordel for salater sommerstid. Og norsk salat er aller best.

Nå er det høysesong for norskprodusert salat. Vi fråtser i fersk lollo, romano, ruccola, hjertesalat og batavia. Den nyeste varianten heter babyleaves.

Og Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker ser klare endringer i nordmenns spisevaner om sommeren.

- Utviklingen viser at grønnsaksforbruket økes i Norge fordi folk spiser mer salatgrønnsaker. Spesialsalater som ruccola, hjertesalat og romano er spennende produkter som stadig øker i popularitet, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Kåsin er begeistret over bønder som tør å satse på nye produkter.

- I Norge har det vokst frem en rekke flinke salatprodusenter de siste årene. De er spydspisser for et landbruk i sterk endring, sier hun.

Og aldri spiser vi mer frukt enn på denne årstiden

Vil ha norsk
Butikksjef Kevin Johansen i Meny Oslo City bekrefter den enorme interessen.

- Salget går opp med 30 prosent sommermånedene, og vi merker at kundene helst vil ha norske råvarer. Bestselgerne er fremdeles rapid og Isbergsalat, men ruccola og andre salater blir stadig mer populære.

Og det er slettest ikke bare helsefriker som tyr til den lette maten.

- Nei, både unge gutter og menn kjøper salat til å ha med grillmat.

Fullverdig måltid
Ernæringsfysiolog Hanna Hånes mener fokusering på helse og sunn mat har også bidratt til at folk i stadig større grad velger salat som et fullt måltid eller i tillegg til annen mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er fullt mulig å gjøre salat til et fullverdig måltid, dersom en tilsetter proteinmat eller matvarer med mye karbohydrater. Jeg anbefaler å fylle salaten med kylling, laks, ost, reker, biffrester eller for eksempel avokado. Ris, pasta, brød, bønner og erter er andre gode alternativer. Det viktigste er at du blir mett og får den energien du trenger.

Hun sier at nordmenn i dag har et vell av spesialsalater å velge mellom i forhold til på 70-tallet.

- Den gang måtte folk dyrke sin egen salat dersom de skulle ha noe annet enn kinakål eller isbergsalat, mens i dag får en tak i det meste, avslutter hun.

Føler du deg uggen og uopplagt? Her er mattips som gjør deg friskere.

 

Mozon.no,14.07.2006