Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Vil ha krefttest ved sex-debut

Screening av livmorhalskreft bør begynne ved seksuell debut, mener italiensk ekspert. Det er uaktuelt for det norske Kreftregisteret.

Regelmessig testing kan redde mange kvinner fra livmorhalskreft. Andre europeiske land, som Østerrike og Skottland, henvender seg til 20 år gamle jenter. Men i Norge er ”aldersgrensen” for regelmessige celleprøver fra livmorhalsen 25 år.

Den italienske professoren Sergio Pecorelli mener disse kontrollene bør begynne langt tidligere.

- Europaparlamentet anbefaler at man begynner med celleprøver ved 25 år. Men når vi vet at den seksuelle aktiviteten starter tidligere, bør man også samtidig eller like etter anbefale kvinnene å ta den første testen sier han.

Uttalelsen kom under den første globale konferansen for livmorhalskreft i Paris forrige uke der flere ledende eksperter var samlet. Men ikke alle i fagmiljøet deler Pecorellis syn.

Skaper unødig engstelse
Avdelingsleder i Kreftregisteret, gynekolog og overlege, dr.med., Rita Steen, mener det er altfor tidlig å begynne screeningen ved seksuell debut, og tror det heller vil bidra til å skape unødvendig engstelse og usikkerhet.

HPV-viruset som står bak nesten all livmorhalskreft, vil nemlig finnes hos en rekke unge jenter og kan forårsake celleforandringer uten at jentene står i fare for å utvikle kreft. Livmorhalskreft rammer også svært sjeldent kvinner under 25 år.

- Hos de fleste i de yngre aldersgruppene vil det være snakk om lavgradige celleforandringer som ikke representerer noen kreftrisiko og som vil gå tilbake av seg selv. Ved å teste for tidlig, vil vi bare få mye støy og skape unødig uro og angst, mener Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller øke alderen
Det er vist at 70-80% av alle som er seksuelt aktive, vil bli smittet med HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Innen kort tid blir det klart om et utvalg ledet av Nasjonalt folkehelseinstitutt vil anbefale at HPV-vaksine blir en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Hvis HPV-vaksine blir utbredt i Norge, kan det ifølge Steen på lengre sikt være aktuelt å forandre screeningrutinene. Hun mener det da er mer aktuelt å gå opp i alder enn ned.

Samtidig påpeker hun betydningen av å fortsette å screene seg, fordi vaksinen ikke gir full beskyttelse mot sykdommen.

Les mer her: Kreftvaksinen kan kjøpes i dag:

Testing redder liv
I Norge anbefales alle mellom 25 og 69 år å screene seg hvert tredje år. Ifølge Kreftregisteret følger rundt åtte av ti kvinner oppfordringen. Men det er en skjevfordeling i alder.

- I de yngste aldersgruppene går nesten alle og tester seg, og ofte hyppigere enn anbefalt. Men i aldersgruppene der forekomsten av kreft er økende, er dekningsgraden lavere, opplyser Steen.

- Halvparten av de som får livmorhalskreft i Norge, har ikke testet seg de siste ti årene. Når man ikke tester seg, plasserer man seg selv i en risikogruppe, påpeker hun.

Hvordan oppstår kreft i livmorhalsen? Les mer på Lommelegen: