Vil ha klamydia-register

Kjønnssykdommen klamydia sprer seg ukontrollert i Sverige. Nå vil myndighetene innføre et personregister over alle som er smittet. – Da rømmer jeg til Norge, sier svensk forsker.

Gratis klamydiatesting, sporing av seksualpartnere og dyre informasjonskampanjer har vært til ingen nytte. Klamydia-epidemien er nå ute av kontroll i Sverige.

Da hjelper det heller ikke at svenskene har oppdaget en mutert versjon av bakterien, som ikke kan oppdages på vanlige legetester.

Les hele saken her: Frykter usynlig klamydia

Ønsker register
Svenske smitte-eksperter etterlyser nå drastiske tiltak for å få tatt knekken på klamydia-epidemien. Et av forslagene er et smitteregister hvor det er mulig å identifisere de som har blitt smittet gjentatte ganger. Slik kan legene konsentrere seg om de verste sykdomssprederne og gi informasjon om sykdommen der det trengs aller mest.

- Et register høres jo veldig politi-aktig ut. Men selvfølgelig, ideen bak registeret er å kunne identifisere enkelte høyrisiko-personer for å få satt en stopp for smittespredningen.

- Registeret skal selvfølgelig fungere under vanlig taushetsplikt, og vil samtidig gi oss informasjon om bestemte områder hvor informasjonskampanjer vil gjøre mest nytte, sier epidemiolog Staffan Sylvan ved smittebeskyttelsen i Uppsala til svenske Dagens Medisin.

- Rømmer til Norge
Men forslaget får andre smitte-eksperter til å se rødt. Blant dem er sosiolog Fredrik Liljeros som mener at Sverige i så fall vil bli det eneste landet i verden med en slik oversikt over hvem som er smittet av en kjønnssykdom.

- Om dette blir virkelighet, vil jeg nok vurdere å søke asyl i Norge. Det er mest for mine barns skyld, ettersom jeg selv er over 30 år og neppe kommer til å havne i et slikt register.

- Jeg kjenner ikke til et eneste land i verden som fører et register over innbyggernes seksuelle adferd. Dessuten viser forskning at hvem som helst i prinsippet er i risikosonen for klamydia. Den eneste tydelige faktoren som skiller mellom risikogrupper er alder, hvor de som er mellom 18 og 25 år gamle er mest utsatt, sier Liljeros.

Bruker du riktig beskyttelse? Her er den store prevensjons-guiden:

Farlig for noen
Spredningen av klamydia merkes også i Norge, hvor vi i år for første gang registrerer over 20.000 nye tilfeller av kjønnssykdommen. Norske eksperter frykter at klamydia vil fortsette å spre seg, men et register over smittede personer blir allikevel neppe aktuelt.

- Også i Norge har vi hatt en betydelig økning i antallet klamydiatilfeller de siste årene. Dette er en situasjon som bekymrer oss, uansett om vi kaller det en epidemi eller ikke.

- Men i Norge har vi ikke tradisjon for å bruke personregister ved seksuelt overførbare sykdommer. jeg tror heller ikke et slikt register vil være et konstruktivt bidrag i denne situasjonen. Vi er mer opptatt av at både pasient og seksualpartnere skal bli tatt godt vare på og fulgt opp hos legen, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

For de fleste vil en klamydiainfeksjon bare gi noen svake symptomer som kløe, utflod eller svie. Men en ubehandlet infeksjon kan også føre til betennelser i egglederne hos kvinner, som igjen reduserer muligheten for å bli gravid.

Kan du være smittet av klamydia? Les mer om symptomene her:

 

Mozon.no, 23.11.2006