Vil ha egenandel for dyre medisiner

Hvis du ikke vil bytte medisinen du bruker i en billigere kopi må du trolig betale en egenandel i fremtiden.

Staten kan tjene mye penger dersom flere bruker billigere medisiner, men ikke alle vil bytte til en billigere utgave. Det kan disse nå bli tvunget til å betale en egenandel for.

Innføringen av denne typen egenandeler er foreslått av Stortinget, og nå har saken vært ute på høring, melder nyhetsbyrået ANB.

Den norske lægeforening mener dette ikke alltid er forsvarlig. Foreningen argumenterer med at eldre og syke kan få problemer med å holde orden på medisinene sine.

- Dersom en eldre person, som skal holde orden på fem-seks ulike medikamenter hver dag, i tillegg får endret produktnavn, pakningsform og form/farge på sine medikamenter ved fornying, sier det seg selv at muligheten for misforståelse og feilmedisinering øker vesentlig, skriver foreningen i sin høringsuttalelse ifølge nyhetsbyrået.

De foreslår at legen skal kunne vurdere om det er ønskelig at pasienten bytter til et billigere merke eller ikke. Hvis legen mener pasienten ikke bør bytte skal denne slippe egenandelen selv om den bruker den dyreste medisinen.

Norges Apotekerforening tror egenandelen vil få flere til å bytte til en billigere medisin, men ber myndighetene ta ansvar for god informasjon.

- Innføring av en slik endring i kundenes egenbetaling gir behov for informasjon til kundene. For apotekene er det viktig at myndigheten bidrar aktivt til slik informasjon, og at informasjonsarbeidet ikke overlates til apotekene alene, skriver de i høringsuttalelsen ifølge ANB.

Bytting av medisiner skal bare skje dersom den billige medisinen virker like godt som dem dyreste, og dersom pasientens lege ikke har noe imot det.

 

Mozon.no, 02.07.2004