I løpet av 10 år har det vært en femdobling innen alternativ behandling. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
I løpet av 10 år har det vært en femdobling innen alternativ behandling. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Vil ha alternativ behandling

Nordmenn vil ha alternativ behandling – politikerne må følge opp, sier Alternativopplysningen.

Publisert
Sist oppdatert
Det ville ikke overraske meg om det vokste frem en folkeaksjon for bedre integrert alternativt offentlig helsetilbud.


Nordmenn bruker nå seks milliarder kroner i året på alternativ behandling for bedre helse.

Halvparten av alle nordmenn gikk i 2006 til alternativ behandling. Vi går til akupunktør, homøopat, soneterapeut, gestaltterapeut og healer osv med våre plager og sykdommer.
Og det er flere enn 250 alternative behandlingsmetoder å velge blant, ifølge Alternativopplysningen.

Les også: Behandler psykiske lidelser med kunstterapi

Det brukes mer enn 2.6 milliarder offentlige midler til forskning innen medisin og helsefag i Norge mens politikerne bevilget kun 12 millioner til forskning på alternativ behandling.

Dette må nå følges opp av politikere, sier informasjonsansvarlig i Alternativopplysningen, Bertil Berg-Olsen.

- Her er det tydelig at politikere er i sterk utakt med folk flest. Nordmenns bruk av alternativ behandling er et kraftig signal om at det bør øremerkes mer midler over statsbudsjettet som bedre gjenspeiler hva folk flest ønsker iforhold til alternative helsetilbud fra det offentlige, sier han i en pressemelding.

- Det ville ikke overraske meg om det vokste frem en folkeaksjon for bedre integrert alternativt offentlig helsetilbud.

Vekst på 10 år
Fra å være en smal bransje med et fåtall skoler, kursarrangører og utøvere har alternativbransjen i løpet av de siste ti årene blitt en stor bransje med betydelig mange utøvere og brukere.

- Forklaringen på dette er at folk erfarer at alternativ behandling har effekt. Det er mange dyktige behandlere i landet som hjelper folk til bedre helse og livskvalitet, sier Berg-Olsen.

På de ti årene Alternativopplysningen har eksistert har antall alternative behandlere økt fra 6.000 - 7.000 til cirka 15.000. Fra å ha et fåtall sykehus som tilbyr en form for alternativ behandling, kan man i dag få alternativmedisinsk behandling ved hvert fjerde norske sykehus.

Flere fødende velger akupunktur

En undersøkelse viser at halvparten av alle nordmenn brukte alternativ behandling det siste året. I løpet av ti år har det vært en femdobling. Da er ikke det vi legger igjen i helsekostbutikker iberegnet.

62 prosent av alle nordmenn bruker kosttilskudd. Bare helsekostbutikkene omsetter for 2,2 milliarder kroner i året. I tillegg kommer det som kjøpes på internett og privat.

Utdanning
Også antall utdanningstilbud har har økt kraftig. I dag er det i Norge 150 skoler som tilbyr utdanning i alt fra akupunktur, aromaterapi, homøopati og massasje til gestaltterapi, psykodrama, osteopati, osv.

Du kan le deg frisk med latteryoga!

I tillegg er det et stort antall og økende tilbydere av forskjellige former for kurs, som man tar for egen del i en selvutviklingsprossess eller som trening for kroppen.

-Folk har med sin bruk av alternativ behandling sagt noe om hvordan de verdsetter å kunne oppsøke en alternativ behandler. Når man snakker om å integrere dette i det offentlige helsetilbudet bedre står og faller det på å kunne vise til resultater og forskning. Derfor er det nå viktig at politikere øremerker nok midler til forskning på alternativ behandling. Det som nå bevilges er som smuler å regne. Dette er faktisk halve Norge med på, sier Berg-Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer