Vil ha advarsel på brus

Nå er det ikke bare faren ved røyk brukerne skal advares mot. En amerikansk forbrukerforening vil ha advarsler på brusflaskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerforeningen Center for Science in Public Interest mener brus har blitt en hverdagsdrikke og vil derfor advare forbrukerne på samme måte som med advarslene på sigaretter.

Grunnen til dette er at brus kan føre til fedme, diabetes og dårlige tenner.

Mest ungdommer
På advarselen skal kundene få informasjon om sammenhengen mellom for mye sukker og helseproblemer.

I følge gruppen er det spesielt viktig at ungdommen advares mot helserisikoen ved å drikke brus. I følge statistikk drikker amerikanske tenåringer store mengder brus. Gutter drikker dobbelt så mye som jenter.

- Brus var tidligere en festlig drikk som bare ble drukket ved spesielle anledninger. Nå har den blitt hverdagsdrikke, sier foreningens leder Michael Jacobson til Reuters, i følge Aftonbladet.

Redusert valgfrihet
Den offentlige næringsmiddelkontrollen National Food Administration er derimot ikke enige. De mener at fedme har mange ulike grunner og at brus alene ikke har skylden. De legger også vekt på at etikettene allerede viser brusens innhold. Flere næringslivsforeninger mener også at en slik advarsel vil redusere brukernes valgfrihet.

Michael Jacobson er derimot lite imponert over myndighetenes holdning:

- Myndighetene må gå ut hardere for å påvirke folk til å spise og drikke sunt, for å møte brusproduksjonens og hurtigmat-industriens aggressive press, sier Jacobson i følge Aftonbladet.

 

Mozon.no 19.07.2005