- Vil gjøre det mer risikabelt

Du kan bli dømt til betinget fengsel dersom du kjøper svart arbeid.

<b>IKKE BARE HANS PROBLEM:</b> Det er ikke lov å benytte seg av svart arbeid, og nå har Skatt Øst anmeldt personer til politiet. Foto: COLORBOX
IKKE BARE HANS PROBLEM: Det er ikke lov å benytte seg av svart arbeid, og nå har Skatt Øst anmeldt personer til politiet. Foto: COLORBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du benyttet deg av svart arbeidskraft enten til oppussing, eller kanskje som vaskehjelp? Du vet ganske sikkert at det ikke er lov til å jobbe svart i Norge, men fordi det er vanskelig å få bukt med problemet, går Skatteetaten hardere til verks mot kjøperne av tjenestene.

Ifølge NRK har Skatt Øst nå politianmeldt et ektepar fra Oslo som fikk pusset opp huset svart for 400.000 kroner.

Mer risikabelt

- Vi vil nå gjøre det mer risikabelt å kjøpe svarte tjenester. Det er etterspørselen som gjør det mulig å jobbe svart. Når det er vanskelig å ta dem som utfører tjenestene vil vi nå rette det mer mot kjøperne, sier Jan-Egil Kristiansen, direktør for skattekrimavdelingen i Skatt øst, til NRK.

I oktober ble en Stavanger-mann dømt til betinget fengsel fordi han pusset opp hytta svart, og Skatt Øst vil fortsette å føre en hard linje mot dem som kjøper svart.

- Vi vil anmelde saker og føre dem for retten og gjøre dem økonomisk ansvarlig slik at de forstår at det er en risiko for straff og at det vil koste dyrt, sier Kristiansen.

75 dagers fengsel

Ansetter du en utlending fra området utenfor EU/EØS, plikter du å forsikre deg om at vedkommende har arbeidstillatelse i Norge.

Den som likevel ansetter utlendinger uten arbeidstillatelse, risikerer inntil to års fengsel.

Les mer om konsekvensene ved å benytte svart arbeidskraft

Kan gjøres hvitt

DinSide har råd til deg som vil unngå å benytte svart arbeid, men likevel komme greit ut av det økonomisk: Slik blir vasken hvit

Fritaket for arbeidsgiveravgift for inntil 60.000 kroner i året per husstand, gjør det lettere å hyre inn hjelp i hjemmet - enten det er til husvask, barnepass eller små oppussings- eller vedlikeholdsjobber.

Det kan imidlertid være vanskelig å få tak i en som vil vaske huset ditt hvitt, fikk en oslomann erfare da han forsøkte i fjor. Nå vet du i alle fall at du løper en stadig større risiko dersom du benytter deg av svart hjelp.

Kjenner du til svartarbeid.no?
- Det er absolutt ikke ment som en fleip, sier grunnleggeren Johan Mosfjell.