Vil gjøre det enklere å få boliglån

Finansminister Siv Jensen varsler oppmykning av dagens regelverk.

<b>MER LÅN:</b> Det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten, sier finansminister Siv Jensen
MER LÅN: Det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten, sier finansminister Siv Jensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt brev til Finansdepartementet datert 29. januar i år, foreslår Finanstilsynet ingen endringer i retningslinjene for boliglån, eller såkalt forskriftsregulering av bankenes utlånsvirksomhet.

«Den høye husholdningsgjelden, og de høye boligprisene kan føre til et markert tilbakeslag i norsk økonomi og true den finansielle stabiliteten. Mange husholdninger har svært høy gjeld, som gjør dem sårbare ved renteøkning eller tap av inntekten», skriver Finanstilsynet i sin begrunnelse for å opprettholde dagens ordning.

Les også: Sløser du bort egenkapitalen din?

Vil myke opp regelverket

Finansminister Siv Jensen krever ikke noen direkte endringer av Finanstilsynets retningslinjer, men hun ønsker likevel en mer fleksibel praktisering av dagens regelverk.

I forbindelse med valgkampen lovet Høyre, FrP, KrF og Venstre blant annet å senke kravet om egenkapital for boliglånskunder fra 15 til ti prosent, men Jensen ønsker også mer smidighet når bankene vurderer lånesøknader. I dag har hun sendt sitt svar til Finanstilsynet:

– Vi understreker i brevet til Finanstilsynet viktigheten av at bankene har fleksibilitet til å gi lån ut fra fornuftige, individuelle vurderinger av lånesøkernes gjeldsbetjeningsevne. Blant annet må bankene kunne legge vekt på lånesøkernes fremtidige evne til å betjene lånet, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding, og fortsetter:

- Vi gjør det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot ti prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten.

Finans Norge er fornøyd

Finans Norge er positive til finansministerens understreking av fleksibilitet, og ser det som en viktig avklaring at bankene også må se på fremtidig betalingsevne når man vurderer boliglånssøknader.

– Det er en tydelig og god avklaring finansminister Siv Jensen kommer med når det gjelder praktisering av boliglånsretningslinjene. Her synes vi departementet har klart å balansere hensynet mellom soliditet og fleksibilitet på en god måte, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.