Vil gjenvinne dusjvann

Enorme mengder varme fra dusjvann og vaskemaskiner går til spille hvert år. Hvorfor ikke utnytte varmeenergien?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå jobber Teknologisk Institutt (TI) med å gjenvinne denne varmen, melder det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Regn ut: Så mye koster det deg å dusje

Går i vasken

Når varmt vann renner gjennom avløpsrørene, blir det ledet inn i et kretsløp der det varmer opp husets friske vann ved hjelp av ny teknologi, kalt Low Heat.

Det er mye å ta av: Ifølge TI tilsvarer varmen fra avløpsvannet sannsynligvis mer kraft enn det Norge vanligvis importerer i løpet av et år.

Hvert år går like mye energi til spille i dusjsluk, som Norge må importere. Illustrasjon: Per Ervland
Hvert år går like mye energi til spille i dusjsluk, som Norge må importere. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


– Vi har bevist at det er økonomisk gjennomførbart å trekke varme ut av avløpsvannet og bruke det til oppvarming igjen, sier Øystein Luktvasslimo i TI til Newswire.

I første omgang vil de henvende seg til hoteller og større enheter, som store borettslag, men på sikt er planen at teknologien også skal bli tilgjengelig for mindre privathusholdninger.

– Jeg vil grovt anslå at energien fra spillvannet tilsvarer rundt 15 prosent av de cirka 82 terrawattimene norske bygninger bruker i et normalår, sier energirådgiver Torben Søraas i Enova SF, Enovas svartjeneste til Newswire.

Les også: DinSides varmeveileder 2007

Samarbeidsprosjekt

Teknologien er et resultat av et tre år langt EU-støttet europeisk forskningsprosjekt. Teknologisk Institutt har deltatt i et tre år langt europeisk forskningsprosjekt som har funnet en metode for å gjenvinne energien fra spillvannet.

Det britiske firmaet Pera og spanske Aimplas, samt en rekke mindre firmaer har bidratt til å utvikle Low Heat. Pera har testet teknologien på ulike typer husholdningsutstyr, best resultat har de fått på vann fra vaskemaskiner: der har de klart å utnytte hele 85 prosent av varmen.

Utnyttingsgraden på dusjvannet var en del lavere, 35 prosent.

– I flere tiår har forskere lekt med tanken på å utnytte energien i varmen som i dag går rett i kloakken, men forsøkene har hittil vist seg å være for kostbare. Med energieffektivisering og miljøvern tilbake på dagsordenen, har vi tro på at dette prosjektet vil bli vekke oppmerksomhet, sier Luktvasslimo.

Systemet skal ikke være mer komplisert enn at det kan installeres av en vanlig rørlegger.

Gjøre det selv? Dette bør du overlate til fagfolk.

Norge dårlig på Enøk

– Norge har det nest høyeste elektrisitetsforbruket per innbygger i verden, bare slått av Island. Det er en utvikling vi må endre, særlig fordi vi bruker så mye høyverdig elektrisitet til oppvarming av rom og til varmtvann, sier Søraas i Enova SF.

Varmegjenvinning av avløpsvann er i dag lite utbredt, spesielt i boliger. Men i de siste årene har noen lavhusenergiprosjekter satset på varmepumpe knyttet til avløpsvannet.

– Generelt er disse systemene i dag for dyre til å være lønnsomme i småhusprosjekter. Lønnsomheten for gjenvinning av avløpsvann er nok størst for store dusjanlegg i skoler og offentlige svømmehaller, sier Søraas.

Betaler du for mye for strømmen? Regn ut med DinSides strømkalkulator


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!