Vil gi nikotinpreparater til gravide

Gravide som røyker bør oppfordres til å bruke nikotinplaster og nikotintyggegummi. Det mener lege og røykeavvenningsekspert Erling Aaserud. I dag advares gravide mot å bruke slike produkter.

I dag anbefales ikke nikotinpreparater til gravide kvinner, og på pakningene står det klar beskjed om at preparatene ikke må brukes av gravide. Nå er det på tide å revurdere dette, oppfordrer Erling Aaserud ved Langeskogen legepraksis i Bergen, som har drevet med røykeavvenning i over tyve år.

En av fire gravide klarer ikke slutte
25 prosent av kvinner som røyker klarer ikke å slutte under graviditeten, viser forskning.

- Dette er 25 prosent for mye, sier Aaserud, og oppfordrer legekolleger til å sette gravide kvinner på nikotinpreparater dersom de ikke klarer å stumpe røyken under svangerskapet.

- Dette høres kanskje grotesk ut, men ser man det i perspektiv er det et mye bedre alternativ enn at fosteret får nikotin i blodet gjennom morens sigarett. En gravid som røyker 20 sigaretter vil få mye nikotin i seg i løpet av dagen. Dersom hun blir satt på et nikotinerstatningspreparat vil nikotininntaket uansett nikotinstyrke reduseres med 40 prosent, sier Aaserud.

Lavest mulig styrke
- Jeg ser helst at gravide bruker nikotinerstatningspreparater med lavest mulig styrke, men det er også viktig at de bruker nok styrke til å klare å ikke gå tilbake til røykingen, sier Aaserud. Hvor sterk styrken bør være på nikotinerstatningspreparatet avhenger av hvor mange sigaretter kvinnen vanligvis har røykt over en lengre periode før hun ble gravid. En annen metode er at den gravide begynner med nikotinsubstitutt, og forsøker å trappe ned på bruk raskere enn en ikke-gravid røykeslutter bør gjøre, legger han til.

- Til nå har det vært tabu å sette gravide på nikotinerstatning, men det må da være bedre at fosteret får i seg så lite nikotin som mulig dersom moren ikke klarer å slutte. Noe vi ser at mange gravide har problemer med, sier Aaserud.

Nylander enig med Aaserud
- Gravide som ikke klarer å slutte uten kan bruke nikotinpreparater til. Selv om nikotin heller ikke er bra, slipper kroppen unna tjære, blåsyre og kullos, for å nevne noe. Dessuten blir nikotin-nivået lavere enn med tilsvarende mengde tilført gjennom sigaretter. Det beste er antagelig å bruke plaster på dagtid over en avvenningsperiode, sier fødselslege Dr. Gro Nylander.

- Advarselene på nikotinpreparatpakkene er skrevet av produsentene som vil beskytte seg mot rettssaker. Vi som ser helheten vet at røykingen etter alt å dømme er mye verre enn nikotinpreparater og vi må stå for det. Røyking blant gravide er i dag en viktig årsak til dødfødsler og krybbedød, så det er flott å høre om nye, spennende opplegg som kan hjelpe, legger Nylander til.

 

Mozon.no 30.03.01