Vil gi nikotinpreparater til gravide

- Det er nesten kriminelt å ikke gjøre noe med alle de gravide som fortsetter å røyke under svangerskapet. Gravide som ikke klarer å kutte røyken bør bli oppfordret til å bruke nikotinerstatningspreparater, sier røykeavvenningsekspert Erling Aaserud.

I dag anbefales ikke nikotinpreparater til gravide kvinner, og på pakningene står det klar beskjed om at preparatene ikke må brukes av gravide. Nå er det på tide å revurdere dette, oppfordrer Erling Aaserud, som har drevet med røykeavvenning i over tyve år.

En av fire gravide klarer ikke slutte
25 prosent av kvinner som røyker klarer ikke å slutte under graviditeten, viser forskning.

- Dette er 25 prosent for mye, sier Aaserud, og oppfordrer legekolleger til å sette gravide kvinner på nikotinpreparater dersom de ikke klarer å stumpe røyken under svangerskapet.

- Dette høres kanskje grotesk ut, men ser man det i perspektiv er det et mye bedre alternativ enn at fosteret får nikotin i blodet gjennom morens sigarett. En gravid som røyker 20 sigaretter vil få mye nikotin i seg i løpet av dagen. Dersom hun blir satt på et nikotinerstatningspreparat vil nikotininntaket uansett nikotinstyrke reduseres med 40 prosent, sier Aaserud.

Lavest mulig styrke
Jeg ser helst at gravide bruker nikotinerstatningspreparater med lavest mulig styrke, men det er også viktig at de bruker nok styrke til å klare å ikke gå tilbake til røykingen, sier Aaserud. Hvor sterk styrken bør være på nikotinerstatningspreparatet avhenger av hvor mange sigaretter kvinnen vanligvis har røykt over en lengre periode før hun ble gravid. En annen metode er at den gravide begynner med nikotinsubstitutt, og forsøker å trappe ned på bruk raskere enn en ikke-gravid røykeslutter bør gjøre, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå har det vært tabu å sette gravide på nikotinerstatning, men det må da være bedre at fosteret får i seg så lite nikotin som mulig dersom moren ikke klarer å slutte. Noe vi ser at mange gravide har problemer med, sier Aaserud.

Mozon.no, 30.03.01