Statsbudsjettet 2019

Vil gi 60 millioner kroner i økt bostøtte til barnefamilier

Til sammen vil regjeringen bevilge 181 millioner kroner til barn i lavinntektsfamilier.

MOT FATTIGDOM: Økt bostøtte er et ledd i regjeringens tiltak for å bekjempe barnefattigdom. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix.
MOT FATTIGDOM: Økt bostøtte er et ledd i regjeringens tiltak for å bekjempe barnefattigdom. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av hovedmålene som trekkes fram i forslag til statsbudsjett for 2019 er å motvirke fattigdom. I den forbindelse ønsker regjeringen å øke bostøtten til barnefamilier og andre store husstander med 60 millioner kroner.

Totalt vil regjeringen bevilge 181 millioner kroner for å styrke innsatsen mot barnefattigdom.

- Barn som vokser opp i lavinntektsfamilier skal få god omsorg, bo trygt, kunne etablere stabile vennskap i oppveksten, ha håp og føle seg verdifulle i samfunnet. Derfor satser regjeringen på inkluderende tiltak, sier barneminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding.

- Bostøtte er en behovsprøvd statlig støtteordning for de med lav inntekt eller høye boutgifter, slik at de skal få et bra sted å bo, forklarer Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Ifølge Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, er årets budsjettvinnere folk med lite lån, høy inntekt og hytte på fjellet. Taperne er, derimot, barnefamilier i etableringsfasen med lavere inntekt og mye gjeld.

Færre får bostøtte

Nøkkeltall fra Husbanken i august 2018 viser at 87.118 fikk innvilget bostøtte, en økning fra juli måned, men to prosent færre enn august i fjor.

Du kan få bostøtte hvis du:

  • er over 18 år og ikke i førstegangstjeneste
  • er under 18 år og har barn
  • bor i egen bolig med egen inngang, eget bad og toalett, kjøkkenløsning og mulighet for hvile
  • har inntekt og formue under øvre inntektsgrense

Husbankens nettside kan du lese enda mer om bostøtte.

Samleside: Statsbudsjettet 2019

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!