Vil fysiske penger forsvinne?

Nei, sier økonom Tor W. Andreassen fra Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH).

<b>KONTANTER:</b> Elektronisk betaling vinner, men kontantene blir ikke nødvendigvis borte av den grunn. Foto: BERIT B. NJARGA
KONTANTER: Elektronisk betaling vinner, men kontantene blir ikke nødvendigvis borte av den grunn. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

I fjor ble det gjennomført 1,57 milliarder kortkjøp, og korttransaksjoner stod for en omsetning på 560 milliarder kroner, skriver NHH. Kontanter blir stadig mindre populære, og aller minst brukt tusenlappen. Samtidig kommer nå nye og enklere betalingsløsninger, som mobilbetaling via NFC og kontaktløse betalingskort. Så betyr det at kontantene forsvinner?

Nei, mener professor Tor W. Andreassen ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH.

LES MER: Dette betyr de rare merkene på sedlene dine

Mindre sort økonomi

Alt som kan bli digitalisert, vil bli digitalisert, forklarer økonomen i en video fra NHH. Og det har sine fordeler.

PENGER: Professor Tor W. Andreassen ved NHH forklarer hvorfor kontantene neppe vil forsvinne, til tross for økt bruk av elektronisk betaling. Foto: NHH
PENGER: Professor Tor W. Andreassen ved NHH forklarer hvorfor kontantene neppe vil forsvinne, til tross for økt bruk av elektronisk betaling. Foto: NHH Vis mer


Om alle transaksjoner registreres elektronisk, og pengespor kan følges helt til kilden ved eventuell etterforskning, er det en fordel ved mistanker om økonomisk kriminalitet. Dessuten vil det bli vanskeligere å unndra skatter og avgifter.

- Når folk ikke lenger kan gå rundt med en rull penger på lommen og gjøre betalinger kontant, vil den sorte økonomien bli redusert.

Summen av redusert hvitvasking og redusert sort økonomi vil alltid være et gode for samfunnet, konstaterer Andreassen.

Se også sedlene vi ikke fikk

Gode grunner til å fortsatt ha kontanter

«- Min spådom er at selve lommeboken forsvinner før kontantene.Professor Tor W. Andreassen.»


Men mindre bruk av kontanter ikke bare fordelaktig. For det første kan mye god læring omkring sparing forsvinne. Andreassen frykter derfor følgene av at barn ikke lærer sparing ved hjelp av den gode, gamle sparegrisen.

- Hele ritualet rundt det å slippe penger på sparegrisen og kjenne vekten øke forsvinner, forklarer Andreassen.

Men ikke minst tror han mindre kontanter gir økt konsum.

- Når man ikke lenger fysisk tar ut penger av lommeboken for å gjøre opp for seg, så vil den mentale smerten ved å kjøpe ting bli redusert, sier Andreassen.

Begge deler kan lede til økt omfang av betalingsproblemer, særlig blant unge som finansierer konsum ved bruk av kredittkort.

290.000 nordmenn er registrert som dårlige betalere, og det kan ta flere år å bli slettet.

Dessuten vil tekniske problemer alltid kunne oppstå knyttet til digitalisert betaling, og behovet for kontanter vil derfor aldri bli helt borte.

Men minibankene, de forsvinner

Så mynt og sedler blir fortsatt med oss.

Men det som kanskje har vært den viktigste kildene til fysiske kontanter for folk flest de seneste tiårene, blir derimot stadig færre. I sommer fikk Dinside bekreftet at minibankene forsvinner i store antall.

Årsak? Økt kortbruk og mer betaling via mobil og nettbank, forklarer bankene. Det er dessuten ikke til å underslå at det koster banken å drive en minibank.

- Bankene reduserer antall minibanker fordi kortbruken øker og behovet for kontanter reduseres, sa kommunikasjonssjef Sissel Grieg Viig i Sparebank 1 Gruppen til Dinside i fjor sommer, mens hennes kollega i Silje Arntsberg i Danske Bank også begrunnet det med at kundene gjør sine transaksjoner via nettbanken.

- Det er raskere og enklere, mente kommunikasjonsrådgiver i Danske Bank.

LES OGSÅ: Nå kan staten kreve deg for penger via nettet