<strong>FRA HØSTEN:</strong> Flytting av penger skal skje raskere. Foto: Colourbox.com
FRA HØSTEN: Flytting av penger skal skje raskere. Foto: Colourbox.comVis mer

Vil flytte pengene dine raskere

Fra i høst endres betalingssystemet.

Solgt bruktbil og venter på oppgjør? Lengter du etter skattepengene eller har mor lovet deg et etterlengtet studietilskudd?

Fra september legger bankene om avregningsrutinene sine, fra to ganger daglig til tre ganger daglig. Det betyr at pengetransaksjonene skal gå raskere enn i dag. Og det stopper ikke her. I 2011 er målet å øke tempoet ytterligere, ved å innføre et fjerde oppgjørstidspunkt daglig.

– Dette er gode nyheter for alle som har ønsket at det skal gå hurtigere å få overført penger, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ann Håkonsen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i en pressemelding.

Sjekk også: Banksparingskalkulator - hvor skal du ha pengene dine?

Store summer

Det er bankenes felles transaksjonsformidling som skal øke tempoet. Nesten alle betalinger i Norge går veien om Norwegian Interbank Clearing System, NICS, før de blir gjort opp. Det gjelder også kortbetalinger og girobetalinger fra privatkunder. Så dette gjelder i høyeste grad også deg: De av oss som har bank-axeptkort bruker det for eksempel 145 ganger i året i butikkterminaler, og hver minibank i Norge blir i snitt brukt 46.533 ganger årlig (tall fra FNH, 2008).

Les også: Her blir du lurt - se minibankens hemmelighet

Alle banker i Norge som tilbyr alminnelige kundetrettede betalingstjenester, er deltagere i NICS. Årlig går 1,6 milliarder transaksjoner til en samlet verdi av 53.000 milliarder kroner gjennom det norske betalingssystemet, i følge tall fra FNO. I år 2000 var tilsvarende antall transaksjoner 760 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NICS er konsesjonspliktig etter Lov om betalingssystem.

Effektivt system

Det norske banksystemet regnes som svært effektivt. I en rapport fra Norges Bank i 2008 om betalingssystemet her i landet, blir det slått fast at systemet er stabilt, pålitelig og lite utsatt for svindel, selv om antall svindelforsøk viste tendens til økning allerede da.

Les også: Kraftig økning i kredittkortsvindel

I samme rapport ble det fremhevet at utviklingen av chip på betalingskort var et viktig virkemiddel mot svindel. Dette bekreftes av Visa Norge i år. Antall norske kortsvindelsaker med Visa-kort er redusert med 17 prosent fra 2008 til 2009, og Visa Norge takker blant annet innføring av chip for at vi her i landet har relativt få kortsvindelsaker sammenlignet med resten av Europa.