Vil fjerne særfradragsordningen

Kronisk syke kan komme til å få skattesjokk neste år.

<B>GUNSTIG ORDNING:</B> Personer med kroniske sykdommer kan ha mulighet til å få tusenvis av kroner tilbake på skatten. Enn så lenge. Foto: Per Ervland
GUNSTIG ORDNING: Personer med kroniske sykdommer kan ha mulighet til å få tusenvis av kroner tilbake på skatten. Enn så lenge. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide har flere ganger omtalt det svært gunstige særfradraget, som gjør at mange kronisk syke kan få tilbakebetalt tusenvis av kroner i sykdomsutgifter på skatten.

Ordningen har vært omdiskutert, blant annet fordi kriteriene for å få fradrag har vært vage, og fordi den er svært ressurskrevende å gjennomføre både for Skatteetaten og for skatteyterne.

- Både blant skattyterne og skattemyndighetene er det stor usikkerhet knyttet til hvilke utgifter man kan få fradrag for, og hvordan utgiftene skal dokumenteres. Ordningen skaper dessuten betydelige administrative problemer, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Siden ordningen ikke har fungert tilfredsstillende, har en arbeidsgruppe på vegne av Finansdepartementet sett på hvordan en kan bedre ordningen.


Etter over ett års arbeid har arbeidsgruppen nå kommet frem til at hele ordningen bør skrotes.

- Den beste løsningen vil være å oppheve særfradragsordningen i skattesystemet, konkluderer arbeidsgruppen.

LES OGSÅ: Alle får minst ett fradrag

- Et stort sjokk

Denne konklusjonen faller ikke i god jord hos alle. Diabetsforbundet er en av organisasjonene som reagerer kraftigst på forlaget om å kutte ordningen.

Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet. Foto: Tore Skår
Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet. Foto: Tore Skår Vis mer


- Dette var et stort sjokk, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund.

Mange diabetikere har store merutgifter som følge av sin sykdom. Allgot tror derfor at mange diabetikere vil komme til å slite økonomisk, dersom særfradragsordningen blir kuttet.

- For noen vil dette bare bety en liten byrde, men for andre som har dårlig økonomi, vil dette bli en stor økonomisk byrde, sier Allgot til DinSide.

Allgot og Diabetsforbundet har gått ut og kritisert særfradragordningen, og har ønsket endringer.

- Ordningen har ikke fungert bra, den er vanskelig og komplisert, det er vi alle enige om. Men vi ventet at arbeidsgruppen skulle komme opp med en bedre løsning - ikke fjerne den!, tordner Allgot.

SELVANGIVELSEN: De dumme gjør ingenting

- Tar fra de syke

Arbeidsgruppen foreslår at pengene som løses av en eventuell fjerning av særfradraget, kan brukes til andre helseformål, for eksempel styrking av offentlige stønads- og tilskuddsordninger.

Men Diabetesforbundet er svært skeptisk til en slik ordning.

- Ja, de skal bruke det på tannhelse og andre liknende støtteordninger, men det blir bare å ta penger fra de syke og gi til de fattige, sier Allgot til DinSide.

Han sier det i flere tiår har vært et prinsipp i Norge at de som skulle være så uheldige å bli kronisk syke skal få økonomisk hjelp gjennom ordninger som for eksempel særfradrag.

- Dette forslaget avviker helt fra dette prinsippet, sier Allgot.

Statssekretær Roger Schjerva (SV) Foto: Esben Johansen
Statssekretær Roger Schjerva (SV) Foto: Esben Johansen Vis mer


Sendt til høring

Forslaget om å avskaffe særfradragsordningen er på ingen måte vedtatt. Rapporten fra den interdepartementale arbeidsgruppen er sendt til høring, med høringsfrist 15. august 2010.

- Dette er et politisk spørsmål. Ingen av de politiske partiene har sagt i sine programmer at de ønsker å fjerne ordningen, så det vil være en politisk bombe om en rødgrønn regjering går med på et slik forslag, sier Allgot.

Foreløpig er signalene fra Finansdepartementet positive.

- Arbeidsgruppen har her gjort et grundig og solid arbeid på et viktig område. Rapporten gir Finansdepartementet et godt grunnlag for det videre arbeidet med å vurdere dagens ordning, sier statssekretær Roger Schjerva.