MOMS: Kjøper du varer fra utenlandske nettbutikker til over 200 kroner, må du blant annet betale moms av kjøpet. Noen vil heve grensen, andre fjerne den.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MOMS: Kjøper du varer fra utenlandske nettbutikker til over 200 kroner, må du blant annet betale moms av kjøpet. Noen vil heve grensen, andre fjerne den. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Vil fjerne hele 200-kronersgrensen

Frykter for tusenvis av arbeidsplasser og milliarder av avgiftskroner om grensen økes.

Da DinSide spurte våre lesere hva slags grense for avgiftsfri netthandel de ønsket, gikk 51 prosent av de over 11.000 stemmene til en grense på minst 1.000 kroner. 40 prosent så for seg en grense på mellom 500 og 1.000 kroner, mens bare 3 prosent ikke ønsket seg en høyere grense.

Reaksjonene var derfor sterke og mange da det ble klart at FrP og Høyre ikke foreslo å øke grensen i statsbudsjettet, slik de tidligere har sagt de ønsker.

Men noen jubler, og ser for seg en helt annen løsning: Fjerne hele grensen.

Les mer: FrP lovet å heve 200-kronersgrensen, men "har ikke hatt tid"

Vil ikke ha noen grense

– Netthandel har eksplodert, og er høyere enn noen tidligere har forutsett. Vi anslår at vi vil handle for rundt 10 milliarder kroner fra utenlandske nettbutikker i år, og majoriteten av disse kjøpene er på under 200 kroner. Da er egentlig ikke norske nettbutikker konkurransedyktige på pris, sier direktør for samsunnspolitikk Harald Jachwitz Andersen i Virke til DinSide.

– Å heve den til for eksempel 1.000 kroner vil gjøre at det ikke er liv laga for en haug norske butikker. Dagens grense er en ekstrem subsidering av utenlandske nettbutikker.

MOMSFRITT: DealExtreme er en av de store, billige nettbutikkene. Her kan man lese at det ikke foreligger noen beskatning når varen sendes fra dem, kun eventuelt ved innførsel.
MOMSFRITT: DealExtreme er en av de store, billige nettbutikkene. Her kan man lese at det ikke foreligger noen beskatning når varen sendes fra dem, kun eventuelt ved innførsel. Vis mer


Det Andersen peker på, er at handel på nett for under 200 kroner i dag er momsfri om du handler fra utlandet, men momspålagt om du handler fra Norge. Dermed får de norske nettbutikkene i teorien alltid minst 25 prosent høyere priser enn de utenlandske, da de heller ikke skal betale moms til sitt eget land.

FrP: – Bransjen vil overleve en grense på 1.000 kroner

En grense for momsfri import, uansett hvor lav eller høy den er, vil derfor skape ubalanse i konkurransen, synes Andersen. Løsningen: En "grense" på kroner null. Altså ingen grense i det hele tatt, og betaling av eventuell moms på alle kjøp fra utlandet.

Veteran vil fortolle selv

Gunnar Bjønness var med på å starte nettbutikkene Santech, Itegra og MPX, som igjen sies å ha satt i gang netthandel-miljøet i Sandefjord, med blant annet den store Komplett-gruppen.

Liker du tanken på å fjerne 200-kronersgrensen?

(Avsluttet)
Nei, den bør bli høyere(82%) 15103
Ja(16%) 2993
Nei, den bør stå slik den gjør i dag(2%) 399
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bjønness, som har fulgt bransjen siden starten i 1986 og ikke lenger er direkte inne i butikkene, er helt enig med Virke. Han ønsker seg også en "grense" på null kroner, med en enkel fortolling. Han ser for seg en selvbetjent, nettbasert løsning, hvor forbruker selv deklarerer mottaket.

– Noen vil sikkert jukse her, men da er det i hvert fall juks, med muligheter til straffeavgifter, sier Bjønness til DinSide.

– Det som er viktig er at alle konkurrerer på like vilkår, ikke at myndighetene gir noen helt urimelige fordeler, slik de utenlandske nettbutikker får.

Tollvesenet til DinSide: – Du vil fortelle varen frivillig? Det var ikke verst!

Kaller det valgflesk

Noen peker på at fortollingen av alle varer over 200 kroner koster staten penger, som et argument for å øke grensen. Men Virkes motargument er at man taper desto mer penger på å ikke få moms på disse varene. Og ikke minst på det han ser for seg blir en urimelig konkurranse for norske selskaper.

– En økt grense vil gjøre store skader på norsk varehandel med tusenvis, kanskje titusenvis, av arbeidsplasser. Og det rammer statskassen i milliardklassen, sier Andersen i Virke.

Virke har aktivt motarbeidet en høyere grense, og tror det kan være dette arbeidet de nå ser resultat av. Han tror heller ikke grensen vil heves i årene fremover, da han mener konsekvensene begynner å gå opp for de høyrevridde. For FrP og Høyre er slettes ikke alene om å ha ønsket seg høyere grenser; det har også de rødgrønne fristet med.

– Å love høyere grense er valgflesk. Når politikerne har kommet i regjering og møtt finansdepartementet har de forstått at det ikke er så lurt. Både for avgiftsinntektene, og for Norges største arbeidsplass.

Tollvesenet truer med straff om du får påskrevet "gave" på pakken fra nettbutikken