Vil fjerne barn fra skattesøk

Flere nettaviser har allerede fjernet data fra listene.

Nettavisene er i full gang med å fjerne data fra sine skattelistesøk. (Illustrasjon: Per Ervland)
Nettavisene er i full gang med å fjerne data fra sine skattelistesøk. (Illustrasjon: Per Ervland) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Vi synes det er uriktig at man kan identifisere en gruppe som allerede kan ha en utsatt livssituasjon.Rolf Dyrnes Svendsen, Adresseavisen »


I forrige uke skrev vi om hvordan de offentlige skattelistene indirekte røper hvem som er under Barnevernets omsorg. Skatteetaten er pålagt av Finansdepartementet å offentliggjøre listene. Finansdepartementet sier de ikke rekker å gjøre noe med problemet før skattelistene for 2008 legges ut den 21. oktober.

Nå har imidlertid Skatteetaten snudd og barna skal fjernes

Det tok imidlertid DinSide et kvarter å fjerne dataene fra listene i vårt system. Adresseavisen var også kjapt ute med å fjerne dataene.

- Vi ble gjort oppmerksomme på problemstillingen i forrige uke og har allerede fjernet disse dataene fra den søkemuligheten som ligger hos oss. Publikum vil ikke kunne gå inn og ta ut en sånn liste hos oss nå, sier digital redaktør for Adresseavisen, Rolf Dyrnes Svendsen, til DinSide.


Han forsikrer at heller ikke skattetallene for 2008 vil bli offentliggjort slik det ble gjort tidligere. Adresseavisen vil holde opplysninger om barn og unge utenfor søket.

- Dette gjør vi fordi vi synes det er en type søk som vi ikke ønsker å tilby. Vi synes det er uriktig at man kan identifisere en gruppe som allerede kan ha en utsatt livssituasjon. Dette er opplysninger som disse personene skal få ha for seg selv, sier Dyrnes Svendsen.

Han påpeker at det ikke er noen vanskelig teknisk manøver.

Nå følger flere nettaviser etter:

Har fjernet:

VG.no:
- Vi er i ferd med å skrive om hele kodegrunnlaget for skattelister.no, og i den forbindelse vil vi fjerne alle personer under 16 år fra listene, også i listene fra 2006 og 2007. Dette vil skje innen publiseringen av skattelistene for 2008, sier René Svendsen i VG Multimedia til DinSide.

Aftenposten.no:
- Vi har nå fjernet alle personer født i 1995 eller senere fra listene. Dermed vil ikke 13-åringer eller yngre vises i listene våre. Aftenposten vil gjøre det samme når vi publiserer ligningstallene for 2008 på vårt skattesøk 21. oktober, sier Skjalg Engebø, nettredaktør i Aftenposten.

Vurderer å fjerne:

Nettavisen.no:
- Jeg forstår problemstillingen, og er enig i at ligningstall for mindreårige stort sett er irrelevante opplysninger. Nettavisen følger de regler Skatteetaten har for publisering og vil publisere de data skatteetaten selv publiserer på Internett. Vi vil vurdere å fjerne opplysningene om barn under 13 år, sier Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør i Nettavisen.

NRK:
- Vi har akkurat blitt oppmerksomme på problemstillingen, og vi diskuterer nå hva vi kan gjøre med det, sier Sindre Østgaard, ansvarlig redaktør for NRK.no.

TV2.no: - For oss er det ikke noe problem sånn rent redaksjonelt å sørge for at dette ikke er tilgjengelig. Dette er jo ikke intensjonen med skattesøket. Det skal jo handle om innsyn i fordeling av midler og bidrag til felles skattekasse. Rent teknisk kjøper vi vårt skattesøk fra API, som er A-pressens utviklingsavdeling. Vi vil henstille til API at det ikke er mulig å hente disse dataene i det søket vi lager for de neste skattelistene, sier nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther.

Dagbladet.no:
Det har så langt ikke lykkes DinSide å få en uttalelse fra Dagbladet.no.