En skilsmisse kan ruinere deg, eller gjøre deg rik. Foto: TG
En skilsmisse kan ruinere deg, eller gjøre deg rik. Foto: TGVis mer

Vil du ut av ekteskapet ?

Dersom ekteskapet henger i en tynn tråd, kan det være en ide å skille seg. Ta en titt på DinSides skilsmissekalkulator, som er laget i samarbeid med JussBuss og finn ut om du blir rikere eller fattigere ved å bli singel igjen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil halvparten av de ekteskapene som inngås idag ende opp med skilsmisse. Når ekteskapet ryker, skal i prinsippet alle eiendelene deles mellom ektefellene. Selv om du har vært hjemmeværende eller har hatt dårligere lønn enn din ektefelle, skal alt dere eier deles likt.

Driver du i tillegg ditt eget firma, og ikke har råd til å kjøpe ut kona, må du kanskje nedlegge hele virksomheten og melde deg som arbeidsløs. Det er nok av eksempler på næringsdrivende som har gått konkurs på grunn av en skilsmisse.

DinSide's skilsmissekalkulator gir deg både et enkelt overslag over dine formuesverdier ved en skilsmisse og en nøyaktig utregning over hva du vil sitte igjen med ifølge norsk skilsmisselovgivning. Kalkulatoren er laget i samarbeid med JussBuss, og gir også veiledning i skilsmisseterminologi som særeie, skjevdeling og felleseie. Vurderer du å gå til det skritt å bli kvitt din ektefelle, er det lurt å se på de økonomiske sidene ved en skilsmisse. Du kan også ta en utskrift av beregningsresultatet, og vise det til din ektefelle dersom han/hun prøver å lure deg.

Din skilsmisseformue

Hovedregelen ved en skilsmisse er at boet gjøres opp med en skjevdeling basert på at partene tar med ut igjen det de brakte inn i ekteskapet. Men dette skjevdelingskravet kan bli satt til side helt eller delvis dersom det oppfattes urimelig av retten. Skilsmissekalkulatoren vil fastsette verdien på din skjevdelingsformue, slik at du kan se om den er stor eller liten. Giftet du deg med en rik person, er det godt mulig at du kan få litt av denne personens formue som ble opptjent før ekteskapet ble inngått. Arv og gaver mottatt under ekteskapet har derimot din partner ikke noe krav på.

Spar advokatutgifter

Dersom dere bruker skilsmissekalkulatoren til å sette opp en oversikt over eiendeler og gjeld, så slipper dere å betale en advokat for å gjøre nøyaktig den samme jobben. Advokaten kan bistå i å løse tvister om hvem som skal ha hva, samt ordne de formelle juridiske papirene. Dere kan også klare dere uten advokat, ved å selv sende seperasjonspapirer til fylkesmannen, samt bruke skilsmissekalkulatoren til å regne ut fordelingen av boet.

Barnebidrag

Har dere barn sammen, vil barnebidragskalkulatoren gi en oversikt over de fremtidige utbetalinger/inntekter fra barnebidrag. Den vil også fortelle hva du kan regne med å få i kompensasjon fra staten i form av høyere barnetrygd og stønader. Det er også viktig å huske at barnas eiendeler ikke blir delt ved et skilsmisseoppgjør.