- Viktig med vaksinering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Viktig med vaksinering

- Det er viktig å opprettholde en høy prosent når det gjelder vaksinerte barn i Norge. Alle foreldre har et ansvar slik at vi unngår epidemier av ulike sykdommer, sier overlege Harald Hauge.

Av Silje Stavik

Mange foreldre er engstelige for at barna skal ut utvikle allergi dersom de vaksineres. - Å la være å vaksinere barn er å stikke hodet i sanden og tro en har det trygt og godt. Som foreldre har en et ansvar både for egne og andres barn, sier overlege Harald Hauge.

- Her i Norge er vi så privilegerte at vi har en stat som tilbyr oss beskyttelse mot sykdommer som kan gi fatale konsekvenser, sier overlege Harald Hauge som er spesialist i barnesykdommer og allmennmedisin.

- Det er viktig å opprettholde en høy prosent når det gjelder vaksinerte barn i Norge. Alle foreldre har et ansvar slik at vi unngår epidemier av ulike sykdommer. Med en fallende vaksinasjonsdekning vil det før eller siden smelle til med en epidemi. Vi ser trender i ulike grupper av befolkningen, spesielt hos mennesker med en antroposofisk livsstil, som skremmer oss. De ønsker ikke å vaksinere sine barn, og utsetter dermed også andres barn for fare i forbindelse med en eventuell epidemi, uttaler Hauge til Helsenytt for Alle.

- Fremkaller vaksine allergi?

- Foreldre som ikke ønsker å vaksinere sine barn, mener at vaksine svekker immunsystemet, og dermed øker faren for andre sykdommer. Det er riktig at vi har et immunsystem som skal håndtere sykdommer, men realiteten er at immunsystemet ikke alltid klarer å ta seg av viruset eller bakteriene. Før vaksinasjonsprogrammet kom i gang, så vi uttallige eksempler hvor barn fikk hjernebetennelse og i verste fall døde. Vi har fremdeles en rekke sykdommer i vårt samfunn i dag, slik at immunapparatet hele tiden får trene seg.

- Når det gjelder forekomsten av allergi, blir denne gjerne knyttet til bruk av meslingevaksine. Jeg må igjen minne om historien der en rekke barn fikk store hjerneskader etter meslinger. Vi har ingen holdepunkter for å si at vaksine fremkaller allergi. Når foreldre skal vaksinere sine barn, blir de spurt om eventuelle allergier i familien, slik at vaksinen er mest mulig skånsom for barnet, sier Hauge.

- Hva vaksineres barna mot?

Difteri er en nese-halsinfeksjon som skyldes difteribakterier. Bakteriene danner giftstoffer som kan angripe hjerte, nyrer og nervevev. Sykdommen kan være dødelig. Fortsatt opptrer difteri i deler av Europa.

Stivkrampe skyldes bakterier som kan finnes i jord og skitt og kan fremkalle sykdom i forbindelse med forurensede sår. Den angriper nervesystemet. Høy dødelighet. Opptrer sjeldnere i Norden enn i varmere strøk.

Kikhoste er en luftveisinfeksjon med kraftige hosteanfall. Sykdommen er farlig for små barn. Kan føre til hjerneskade.

Poliomyelitt er en virussykdom som vanligvis gir forkjølelsessymptomer, smerter i kroppen eller magesyke. Kan gi hjernebetennelse og varige lammelser. Polio er ennå utbredt i Asia og Afrika.

Uvaksinerte personer kan bli smittet under reiser.

Meslinger er vår alvorligste barnesykdom. Den starter med forkjølelsessymptomer og høy feber, så kommer utbredt utslett. Komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelser. Hjernebetennelse, varig hjerneskade og dødsfall forekommer.

Kusma er en virusinfeksjon som gir feber og hevelse i ørespyttkjertlene. Vanligvis en ufarlig sykdom, men kan gi alvorlige komplikasjoner. Hjernehinnebetennelse er ikke sjelden.

Røde hunder er både hos barn og voksne en mild sykdom med feber og utslett. Røde hunder hos en gravid kvinne kan føre til alvorlige misdannelser hos fosteret.

HIB ( haemophilus, influenzae ) vaksine ble tatt i bruk i 1992. Bakterien er den hyppigste årsaken til hjernehinnebetennelse hos barn under 5 år.

Tuberkulose angriper oftest lungene, men kan gi infeksjoner også i andre organsystemer. Tuberkulose er stadig en aktuell sykdom i Norge med noen hundre nye tilfeller årlig.

- Kan alle barn vaksineres?

- I utgangspunktet så kan alle barn bli vaksinert. Tidligere var man opptatt av at barnet ikke skulle vaksineres når det var forkjølet. Dette er vi nå gått bort fra, men ved feber over 38 grader er det vanlig å utsette vaksineringen.

- Hvilke reaksjoner kan barnet få etter vaksinering?

- Barn kan få litt feber, snue og føle seg litt utilpass i et par døgn etter at vaksinen er satt. Disse reaksjonene er helt normale og viser at effekten av vaksinen har vært vellykket. Noen barn får hevelser og smerter på stikkstedet. Foreldre som er usikker med hensyn til reaksjoner kan kontakte helsestasjonen slik at de ikke føler engstelse.

- Hvor skal foreldre som er usikre på om de skal vaksinere sine barn henvende seg?

- Ta kontakt med helsestasjonen. Det er viktig at foreldrene innhenter kunnskap om temaet. Foreldre bør utfordre helsestasjonspersonale, både helsesøster og helsestasjonslege. Foreldre må få informasjon om hver enkelt vaksine og hver enkelt sykdom. Personale på helsestasjonene har dette som fag, og her ligger en pedagogisk utfordring til helsestasjonspersonale.

Fremtidige vaksiner

- Det som nå står på trappene er en diskusjon om de aller minste barna skal vaksineres mot RS viruset. Hvert år blir en god del spedbarn innlagt på sykehus på grunn av infeksjoner forårsaket av RS viruset. Noen av disse barna må legges i respirator, og sykdommen fører i noen sjeldne tilfeller til dødsfall.

- I en diskusjon om fremtidens vaksiner står vår livsstil sentralt. Vi reiser mer, vi har flere kontakter på tvers av landegrenser, og vi har mer sosialt samvær enn tidligere. Slik sett er reisemedisin en spesialitet som vi vil måtte arbeide mye med i årene fremover. Barn som i dag ikke får vaksine og som i voksen alder ønsker å reise, vil nok måtte belage seg på mange besøk for å få de vaksiner som er nødvendig. I dag vaksineres 92 % av alle barn i Norge. Denne prosentsatsen må ikke komme under 90 %, da vil alle lamper lyse rødt, avslutter overlege Harald Hauge til Helsenytt for Alle.

Mozon.no, oppdatert 01.09.02
Tilrettelagt av Hege Eilertsen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!