Viktig med vaksine

For å slippe å komme hjem fra ferie med stivkrampe og hepatitt A, bør du forberede deg allerede nå.

Det er ikke alltid det holder å pakke kofferten før reisen. Noen reisemål krever reisevaksiner.

- Vaksinering er anbefalt ved reise til land utenfor Vest-Europa, Nord-Amerika og Australia/New Zealand. Vi anbefaler å starte vaksinasjon 4-6 uker før avreise, slik at vaksiner og annen forebyggende behandling får tid til å virke, sier Elin Brautaset ved Sentrum Reisemedisin i Bergen.

Også ved GlaxoSmithKline (GSK) sier de det er viktig å være tidlig ute med vaksine.

- Vær ute i god tid, gjerne seks måneder før reisen. Hvis det ikke lar seg gjøre, så sørg for å komme minst en måned før avreise, sier Bjørn Tore Hesjedal, Product Manager, Hospital & Vaccines ved GSK.

GSK er, ifølge nettsidene sine, et av verdens ledende forskningsbaserte legemiddelfirma.

Bra i Norge
- Det er ganske mange steder i Vest-Europa som har høy forekomst av hepatitt A, som Frankrike og Italia. Noen av våre nye populære reisemål som Bulgaria, Tyrkia, Egypt, Baltiske Stater og Russland har meget høy forekomst av hepatitt A, sier Hesjedal.

Ifølge Hesjedal har Norge et flott vaksinetilbud til barn og unge. Det er imidlertid et felt vi skiller oss ut på: Hepatitt B.

- WHO mener at alle land i verden skal innføre hepatitt B i sitt vaksinasjonstilbud. Norge har ikke gjort dette ennå, men Folkehelseinstituttet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere nytteeffekten av å introdusere hepatitt B til alle barn, sier han.

Han sier videre at det er flest unge personer som velger å la seg vaksinere med en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og B.

Trenger ny vaksine
Men det er ikke bare tropiske sykdommer som hepatitt A og B du bør vaksineres mot.

- De fleste tenker at de vaksinene vi fikk som barn og ungdom varer livet ut. For noen av vaksinene er det rett, men vaksinene mot viktige sykdommer som difteri, stivkrampe, kikhoste og polio beskytter ikke i mer enn ca 10 år, sier Hesjedal.

Siden vaksinene ikke varer i mer enn ti år, trenger vi påfyll av den type vaksine.

Får beskjed
Internettavdelingen ved Ving forteller at de ber gjestene ta kontakt med lege eller vaksinasjonskontor for oppdatert informasjon om hvilke vaksiner som kreves.

- Om det er vaksiner som er påkrevd for innreise til et land så vil våre gjester få beskjed i salgssamtalen. Dette vil også stå på gjestens Reisebevis, sier de.

De henviser også til UDs landsider og Folkehelseinstituttet.

- Vi henviser til disse myndigheter, da de til enhver tid er oppdatert på sykdommer i land utenfor Norge. Vi blir også informert fra helsemyndighetene om det er visse hensyn som må tas, sier de.

Også Star Tour henviser kundene videre.

- Vi råder alltid våre kunder til å kontakte sin fastlege, eventuelt helsesenter, sier informasjonssjef Lena Petersson.

Mange syke
Mange reisende vil kunne forvente sykdom på ferien.

- Veldig mange av de reisende som besøker steder hvor bakteriefloraen er annerledes enn her hjemme, vil få mageproblemer i form av løs mage og diaré. Det er nok det viktigste symptomet de reisende møter, sier Hesjedal.

Influensa og luftveisinfeksjoner er også vanlige sykdommer.

- Når det gjelder de mer alvorlige tingene, er nok trafikkulykker, drukningsulykker, fallulykker og kanskje slagsmålskader det som vil dominere. Infeksjonssykdommene som hepatitt A og B og malaria er sjeldnere, men de forekommer hele tiden, sier han.

 

Mozon, 2.6.2006