Viktig med fluor

Viktig med fluor

Føler du deg rådvill når du er i butikken og skal velge ut en av de mange tannkremene som står utstilt på rekke og rad? Hvilken skal du velge?

Publisert
Sist oppdatert

Ved et rask søk fant vi hele 25 forskjellig type tannkremer du og jeg kan velge mellom. Les hele oversikten her:

Man kan fort la seg lure av både farge og design, og ord som ”frisk pust”, ”hvite tenner” og ”null hull”, men det aller viktigste med en tannkrem er at den inneholder fluor.

- Det for forebyggelse av karies. Fluorens betydning for norsk tannhelse kan ikke understrekes nok. Alle andre elementer ved tannkrem er av underordnet betydning, sier informasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten H. Rolstad.

- Du kan velge en hvilken som helst tannkrem som du liker og trives med. Men om du har et spesielt tannhelseproblem, kan det jo være en tanke å velge et produkt som er rettet mot dette. Om det iser i tennene, så prøv en ”sensitiv” utgave. Har du tannkjøttsproblemer/periodontitt, så finnes det tannkremer med stoffer som er innrettet mot dette. Er du plaget av eller redd for dårlig ånde, så prøv en ”frisk pust” versjon. Og så videre. Men altså, først og sist: Fluortannkrem, legger han til.

Og husk at det må være tilstrekkelig med fluor: Fra godt over 1000 ppm (parts per million) til 1500 (maks tillatt). Fluorinnholdet skal stå på varedeklarasjonen.

Er du en ivrig forbruker av ”whitening” tannkremer er det viktig å vite at disse ikke bleker tennene.

Whitening bleker ikke
- Det er fordi de ikke inneholder noen stoffer med slik dyprensende effekt. Det er ikke tillatt med aktive blekemidler i tannkrem, så her er det en annen effekt som skal gjøre jobben. Det gjør den bare til dels, så dette kan ikke sammenliknes med tradisjonell bleking, forklarer Rolstad.

- Slike tannkremer inneholder slipemidler som skal, nettopp, slipe bort misfarginger på emaljeoverflaten av tannen. I tillegg til slipeeffekten inneholder ”whitening” tannkremer gjerne noen oljestoffer som gir tannoverflaten fin glans. Kombinasjonen av kraftige slipemidler og hardhendt tannbørsting vet vi av erfaring at kan gi pusseskader når forholdene ellers ligger til rette for det. Men ved normal bruk er det liten grunn til å advare mot disse tannkremene, sier han.

Les også: Tannleger advarer mot hjemmebleking

Utover å bruke fluortannkrem, har Den norske tannlegeforening og Norsk Tannvern flere anbefalinger når det gjelder å opprettholde god tannhelse fra dag til dag:

- Det handler først og fremst om gode spise- og drikkevaner, som å spise sunn mat til faste tider, og drikke vann som tørstedrikk mellom måltidene og om natten, samt gode tannpussevaner, med fluortannkrem!. Og så skader det ikke med regelmessige besøk til tannlegen, eventuelt til tannpleier der dette er et tilbud. Vi kan ikke ta ansvar for tennene dine, men vi kan hjelpe deg til selv å gjøre det, oppfordrer Rolstad.

Les også: Slik får du null hull

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer