Viktig læring med lommepenger

- Begynn så fort barna forstår verdien av penger.

<b>LÆRING:</b>Barn bør lære å forstå verdien av sparing i tidlig alder, mener blant anet forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LÆRING:Barn bør lære å forstå verdien av sparing i tidlig alder, mener blant anet forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Respons for DNB, er nordmenn dårligst i Norden til å gi lommepenger. Bare 15 prosent av norske foreldre gir faste lommepenger til barna sine.

Når barn ikke får faste lommepenger, går de imidlertid glipp av nyttig læring.

- Det er viktig å snakke med barna tidlig om hva ting koster og hvorfor det er viktig å spare. Flere unge blir stengt ute av boligmarkedet i dag fordi de ikke har spart. De ergrer seg fordi de ikke visste bedre, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til Dinside.

Les også: «Morsom» sparing

Begynn tidlig

Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: NORDEA
Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: NORDEA Vis mer


Foreldre Dinside har snakket med, har stort sett begynt med lommepenger i tidlig barneskolealder.

- Gi barna lommepenger så fort de begynner å forstå verdien av penger. Det er ingen grunn til å utsette det til tenårene, råder Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Lønn og ansvarsområde kan økes etter hvert som barna blir eldre. En undersøkelse Nordea utførte i fjor, viser at 50 kroner er et typisk lommepengenivå for de yngste barna.

Faste oppgaver

Det er lurt å knytte lommepengene til faste oppgaver. Barna bør være med å bestemme hvilke oppgaver de skal utføre, samt hvor mye oppgavene er verdt. Man bør også ta en prat med barna om hvilke utgifter barna selv må dekke for pengene de tjener.

- En tenåring kan gjerne ha ansvaret for utgifter til for eksempel kino, klær, mobil og sko, foreslår Sandmæl.

Les også: Redd deg selv før du sparer til barna

Bidra til fellesskapet

Noen velger «stykkprisfinansiering» av oppgavene barna skal utføre, og at barna får betalt utfra hvor mange oppgaver de har krysset ut den uka. Da risikerer man at barna har en forventning om at alt man gjør har en pris.

Foreldre Dinside har snakket med er opptatt av gratis innsats fra barna også:

- Jeg synes at alle i huset skal bidra til fellesskapet. Vi har ikke praktisert stykkpris for vanlige fellesoppgaver. Ungene produserer søppel, skittentøyskurv og roter, så da må de bidra i disse oppgavene uten å få betalt, sier Gunn Anita Uthus.

- Min åtteåring har faste ubetalte oppgaver som å dekke bord, skifte på buret til hamsteren, rydde rommet sitt og gå ut med søppel, sier Kirsten Torp.

Les også: Gjeldfri på halve tida? Gjør dette

Slik kommer du i gang

Grunnen til at mange ikke kommer i gang med lommepenger, kan skyldes at man er litt usikker på hvordan man skal løse det. Denne journalisten har selv barn som skal begynne med lommepenger, slik har vi tenkt til å løse det:

  • Innføre lommepenger i første klasse.
  • Knytte lommepenger til faste, konkrete oppgaver. (Vi har diskutert rydding av eget rom og legge på plass rene klær).
  • Vi ser for oss en startlønn på 50 kroner i uka.
  • Lønnen disponeres av barnet, men med oppfordring og veiledning til sparing.
  • Forventning om at barna bidrar med andre fellesoppgaver når de blir bedt om det, uten å få betaling.
  • Lørdagsgodt holdes utenom og kjøpes inn felles til hele familien.
Hva er dine beste lommepenge-tips? Del dine erfaringer i debatten.