Hvilke politiske partier er for søndagsåpne butikker?

- Vi vil at søndag skal være fridag for flest mulig

Stor motstand mot søndagsåpne butikker. Bare FrP og Venstre sier klart ja.

SØNDAGSÅPNE BUTIKKER: Det er liten vilje blant politikerne til å få flere søndagsåpne butikker i Norge. Nå er det blant annet bare miniversjoner av matbutikker som får lov. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
SØNDAGSÅPNE BUTIKKER: Det er liten vilje blant politikerne til å få flere søndagsåpne butikker i Norge. Nå er det blant annet bare miniversjoner av matbutikker som får lov. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står skrevet i Lov om helligdager og helligdagsfred, femte paragraf: «På helligdager skal faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere, holde stengt».

Også søndag er en helligdag. Derfor er det, generelt sett, ikke lov å ha åpne butikker på søndager i Norge.

Det finnes unntak; de såkalte Brustad-buene, altså dagligvarebutikker på under 100 kvadratmeter, for eksempel. Og steder hvor det er mye turister.

Men stort sett er Norge stengt på søndager. Og det er liten grunn til å tro at det skjer noe med dette med det første.

Bare to sier klart ja

Dinside har spurt alle de største, norske partiene hvorvidt de ønsker seg generelt søndagsåpent i Norge.

  • Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF, SV, Rødt og MDG er mot søndagsåpne butikker.
  • Høyre sier de er åpne for det, men har fjernet punktet fra programmet sitt.
  • Bare FrP og Venstre sier klart at de er for søndagsåpne butikker.

Om høyresida vinner stortingsvalget, kan det altså tenkes at forslaget kommer opp. Men spørsmålet blir i så fall om bare Høyre, FrP og Venstre klarer å lage flertall for dette i stortinget.

Under ser du hva alle partiene mener.

Arbeiderpartiet: - Mot

- Vi vil at søndag skal være fridag for flest mulig og ønsker ingen generell adgang til søndagsåpne butikker, skriver politisk rådgiver Lars Raaum i Arbeiderpartiet til Dinside.

Senterpartiet: - Mot

- Senterpartiet mener dagens regelverk fungerer godt og ønsker ikke å utvide ordningen med søndagsåpne butikker, skriver medierådgiver Lars Vangen Senterpartiet til Dinside.

KrF: - Mot

- KrF mener at vi som samfunn har godt av å ha en dag i uka som er annerledes, der flest mulig kan ha fri samtidig og ha tid til å tilbringe med venner, familie eller gjøre andre ting for å koble av. Derfor er KrF en tydelig forkjemper for å beholde søndagen som en annerledesdag uten vidtgående handelsvirksomhet. I tillegg til en ødelagt samfunnsrytme, kan forslaget gi økte miljøutslipp på grunn av økt handel ved kjøpesentra, nedlagte butikker i bysentra og i distriktene og økte priser for forbrukerne. Vi vil fortsette med dagens regelverk på dette feltet, skriver stortingsrepresentant Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti (KrF) til Dinside.

SV: - Mot

- Vi vil beholde dagens regelverk, skriver finanspolitisk talsperson Snorre Valen i Sosialistisk Venstreparti (SV) til Dinside.

Rødt: - Mot

- Vi er mot å åpne for mer søndagsåpent og vil fjerne unntaket for hagesentre, skriver kontorleder Ole Mjelstad i Rødt til Dinside.

MDG: - Mot

- Vi vil bevare dagens regler, og er mot å generelt åpne for søndagsåpne butikker, skriver kommunikasjonssjef Sindre Buchanan i Miljøpartiet de Grønne (MDG) til Dinside.

Høyre: - Åpen

- Høyre har ikke programfestet endringer i åpningstidsloven i neste stortingsperiode, men mener at dagens lov har svakheter og ikke er bærekraftig på sikt. Handel i nettbutikker er tillatt på søndager, og det er Høyres vurdering at dette vil påvirke hvordan handelen vil foregå også i fysiske butikker i fremtiden, skriver finanspolitisk seniorrådgiver Morten Skauge i Høyre til Dinside.

Samtidig viser han til Høyres program for neste stortingsperiode, hvor de skriver at de vil «tilpasse åpningstidene i handelsnæringen bedre til tiden når forbrukerne ønsker å handle». Nettavisen melder at de har tatt ut det spesifikke punktet om flere søndagsåpne butikker.

FrP: - For

- Fremskrittspartiet ønsker å tillate søndagsåpne butikker. Å tillate søndagsåpne butikker gjør at forbrukere kan handle dagligvarer på søndager til vanlig pris og vil åpne opp flere jobber for for eksempel studenter, informasjonsleder Kristian P. Larsson i Fremskrittspartiet (FrP) til Dinside.

Venstre: - For

- Venstre vil oppheve statlige begrensninger på åpningstider i butikker, og la det være opp til hver enkelt kommune å bestemme, skriver stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn i Venstre til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!