<strong>KJENTE KREFTRISIKOER:</strong> Forskere er enige om at rødt og bearbeidet kjøtt, tobakk, alkohol og fedme øker faren for kreft. Foto: Montasje: Colourbox.com
KJENTE KREFTRISIKOER: Forskere er enige om at rødt og bearbeidet kjøtt, tobakk, alkohol og fedme øker faren for kreft. Foto: Montasje: Colourbox.com Vis mer

Vi tror ikke på kreftforskning

Velger heller å ignorere råd mot kreft.

Publisert
Sist oppdatert

Folk er skeptiske når det kommer til undersøkelser som viser at enkelte ting kan forebygge kreft, melder BBC.

Les også: Varsler krefteksplosjon

En ny undersøkelse på vegne av World Cancer Research Fund (WCRF), hvor 2400 briter deltok, viser at 1 av 2 synes forskere hele tiden endrer mening.

1 av 4 mener også at helseråd endrer seg for ofte og at det beste er å overse dem alle.

Les også: Blir det 18-årsgrense på solarium?

1 av 3 kan forebygges

WCRF på sin side mener rådene, inkludert å spise mer frukt og grønnsaker, har vært de samme i løpet av de siste ti årene.

WCRF understreker også at forskere flest er enige om hvilke tiltak som kan redusere kreftrisikoen – og at disse har vært de samme i ti år.

I dag antas det at en tredel av de fleste vanlige kreftformene kan forebygges ved hjelp av et sunt, balansert kosthold, regelmessig fysisk aktivitet og ved å opprettholde en sunn kroppsvekt.

Les også: Ikke spis dette kjøttet!

- Urovekkende

- Det er urovekkende å få vite at folk ikke lytter til kreftforebyggende råd fordi de har inntrykket av at forskere hele tiden endrer mening, sier kommunikasjonssjef ved WCRF, Richard Evans til BBC.

- Faktum er at WCRF og andre kreftorganisasjoner er enige om de beste måtene å minske kreftfaren på, og disse rådene har stort sett vært de samme i ganske lang tid.

- Ideen om at forskernes råd endrer seg med vinden er bare ikke riktig, mener Evans.

Les også: Spytt – og avslør fremtida di

Ser ikke det store bildet

- Problemet skyldes gjerne at folk hører om en enkelt studie som antyder at det å spise én spesifikk matvare er bra.

- De tror gjerne forskere nå sier at vi må begynne å spise denne matvaren. Siden et stort antall studier publiseres, kan kanskje folk få inntrykket av at helserådene hele tiden endrer seg, forklarer Evans.

Les også: Stadig flere får kreft

- Disse studiene er imidlertid bare én bit av puslespillet. Alene er de ikke sterke nok til å trekke konklusjoner, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer