<strong>SVENSK ARBEIDSKRAFT:</strong> - Fint å jobbe i Norge, mener disse svenske jentene som jobber på Oslo City. Fra venstre: Izabelle Sjöbäck, Lisa Gustafsson, Gabrialla Olaison og Malin Abrahamsson.
SVENSK ARBEIDSKRAFT: - Fint å jobbe i Norge, mener disse svenske jentene som jobber på Oslo City. Fra venstre: Izabelle Sjöbäck, Lisa Gustafsson, Gabrialla Olaison og Malin Abrahamsson.Vis mer

– Vi tjener mye bedre her

De skreller ikke bananer, og de tjener langt mer enn ungdommer hjemme i Sverige.

Den siste uken har det vært mye mediefokus på unge, arbeidssøkende svensker som kommer til Norge og tar de såkalte drittjobbene, blant annet som bananskrellere.

Ifølge den svenske tv-kanalen SVT er det 80.000 svenske ungdommer som jobber og bor i Norge.

Men hvor ille er det egentlig å være svensk og jobbe i Norge? Ikke ille i det hele tatt, ifølge Izabelle Sjöbäck, som jobber på kjøpesenteret Oslo City sammen med en rekke andre svenske kolleger.

– Vi har jo flyttet hit fordi vi vil bo og jobbe her, og denne jobben er helt fin, sier Izabelle, som selger smoothies og mat til kunder på kjøpesenteret.

Høyere lønn

Hovedgrunnen til at jentene har kommet til Norge for å jobbe, er klar:

– Det finnes ingen jobber i Sverige.

Men det er også en annen god og åpenbar grunn til at de velger Norge:

– Vi tjener mye bedre her enn i Sverige. Spesielt lønninger innen hotell- og restaurantbransjen er mye høyere her enn i Sverige, forklarer Gabriella Olaison, som sier hun og kollegene starter på 120 kroner timen der de jobber nå.

SE OGSÅ: Finn ut når DU blir millionær

Lavere skatt

En person som i en eller flere perioder oppholder seg i Norge i mer enn 183 dager totalt i en tolvmånedersperiode, blir skattemessig bosatt i Norge. Er du skattemessig bosatt i Norge, er du skattepliktig til Norge for all formue og inntekt uansett om den befinner seg i eller er opptjent i Norge eller i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du fast jobb i Norge i mer enn 37 arbeidsuker per år, får du altså skatte i Norge, og du betaler litt mindre skatt enn du ville gjort i Sverige.

SE OGSÅ: Ikke lov å ringe gratis i Sverige

Gunstig kronekurs

Dersom svenskene som jobber i Norge, sparer det meste av pengene, for eksempel for å bruke på senere studier hjemme i Sverige, får de også fordel av kronekursen.

Den norske kronen ligger jevnt over den svenske, selv om kursen svinger noe. Du får altså flere svenske kroner for én norsk, i skrivende stund får du cirka 10 svenske for 9 norske.

Izabelle innrømmer at hun ikke har klart å spare så mye ennå, men at hun skal begynne nå. For det er dyrere å bo i Norge enn i Sverige.

– Kjøtt er for dyrt

– Det er dyrere å bo i Norge, og maten er også dyr, sier Gabriella.

– Kjøtt er veldig dyrt, ler Lisa Gustafsson.

Det er de andre helt enige i, og spesielt det å spise ute merker de svenske jentene på lommeboka.

Hvorvidt det faktisk er dyrere å bo i Norge eller Sverige avhenger selvsagt av hva som ville vært alternativet. Skulle jentene jobbet og bodd i Stockholm, hadde boutgiftene blitt høyere enn i mange mindre norske byer. Svensker som bosetter seg andre steder i Norge, vil kunne bo langt billigere enn de som bor og jobber i Oslo.

Jentene på Oslo City er imidlertid skjønt enige om at det er helt fint å jobbe i Norge.