Hvitere tenner på to uker - er det mulig? Foto: Per Ervland
Hvitere tenner på to uker - er det mulig? Foto: Per Ervland Vis mer

Vi tester tannkrem

Holder den det den lover?

Publisert
Sist oppdatert

- Hvitere tenner på kun 2 uker, roper det fra tannpastaen Solidox hvite tenner.

- Hvitere tenner på 14 dager, lover Colgate sensation white.

Javel, tenkte vi - og satte to velvillige sett med tenner til å faktisk teste om tannkremreklamenes lovnader holder stikk.

For alle dere som deltok i konkurransen om å se hvilke tenner som var hvitest: Her kommer svarene.

Testproduktene

Vi har testet to tannkremtyper som lover hvitere tenner: Solidox hvite tenner og Colgate sensation white.

Dette er hva produsenten skriver om produktet på tannpastatuben:

Vi tester tannkrem


Solidox hvite tenner: «Synlig hvitere tenner på to uker* (* Klinisk studie på fjerning av misfarging på tenner, utført på 76 personer). Styrker tannemaljen. Motvirker karies.

Solidox hvite tenner inneholder white activator, en spesiell sammensetning av ingredienser utviklet for effektivt å fjerne flekker og misfarging på tennene og bringe frem tennenes naturlige hvithet. White activator inneholder en ingrediens som benyttes i profesjonell hvithetsbehandling for skånsomt å fjerne misfarging på tenner. Formuleringen inneholder fluor og kalsiummineral som hjelper til med å remineralisere tannemaljen og gir deg sterkere tenner. »

Tannpastatuben har en nyanseskala fra 1 til 10, med oppfordring om å sjekke nyansene før og etter regelmessig bruk.

Colgate sensation white: «Hvitere tenner på 14 dager. Polerer skånsomt tennene. Fjerner effektivt misfarginger. Bekjemper hull og fjerner plakk.

Colgate sensation white er en whitening tannkrem med aktive, rengjørende mikrokrystaller. Dokumentert til skånsomt å polere og effektivt gjøre dine tenner hvitere ved å fjerne misfarginger på 14 dager. Du kan trygt anvende den hver dag.»

Også Colgate har en nyanseskala fra 1 til 10.

Testen

Vi fikk to frivillige til å teste de to ulike tannkremene. Begge testpersonene ble fotografert under kontrollerte lysforhold før de begynte å pusse tennene med den aktuelle tannkremen, og testpersonene ble så fotografert under de samme lysforholdene etter nøyaktig to ukers pussing med de respektive tannkremene.

Her kan du se resultatet:

Solidox

- For å være helt ærlig så ser jeg nesten ingen forskjell. Men det rare er at når jeg ser virkelig nøye etter så ser det ut som tennene er hvitere på bildet som er tatt for to uker siden, uttaler testperson 1 selv.

Solidox' påstand: Synlig hvitere tenner på to uker.

Lesernes oppfatning: I denne artikkelen ga vi leserne muligheten til å vinne en elektrisk tannbørste ved å svare på hvilke sett med tenner som ser hvitest ut (før- og etterbilder fra tannkremtesten). 6.000 personer har svart.

39 prosent synes testpersonen har hvitest tenner på etter-bildet, 47 prosent synes testpersonen har hvitest tenner på før-bildet, og 14 prosent tror begge bildene er det samme. Totalt sett er det altså flere (61 prosent) som ikke ser forskjell på før- og etterbildene, enn de som ser forskjell.

Bildet til venstre er tatt før pussingen med den aktuelle tannpastaen startet, og bildet til høyre er altså tatt etter to ukers tannpuss (morgen og kveld) med den aktuelle tannkremen.  Foto: Per Ervland
Bildet til venstre er tatt før pussingen med den aktuelle tannpastaen startet, og bildet til høyre er altså tatt etter to ukers tannpuss (morgen og kveld) med den aktuelle tannkremen. Foto: Per Ervland Vis mer

Konklusjon: Reklamen lover "synlig hvitere tenner". På bakgrunn av testerens egen oppfatning, lesernes statistiske oppfatning av hvilke tenner som er hvitest, og vår egen manglende evne til å se nevneverdig forskjell på de to bildene, vil vi si at tannkremen ikke holdt det den lovte i dette tilfellet.

Colgate

- Det er kanskje psykisk, men du føler i alle fall at du vedlikeholder tennene når du bruker slik tannkrem. At testperson nummer 1 sine tenner faktisk ble brunere, er jo helt fantastisk. Jeg ser ikke noe merkbar forskjell på tennene mine. Verken den ene eller andre veien. Men uten faktisk bildebevis hadde jeg kanskje følt at tennene ble hvitere, sier testperson 2 selv.

Colgates påstand: Hvitere tenner på 14 dager.

Lesernes oppfatning: I denne artikkelen ga vi leserne muligheten til å vinne en elektrisk tannbørste ved å svare på hvilke sett med tenner som ser hvitest ut (før- og etterbilder fra tannkremtesten). 6000 personer har svart.

49 prosent synes testpersonen har hvitest tenner på etter-bildet, 32 prosent synes testpersonen har hvitest tenner på før-bildet, og 19 prosent tror begge bildene er det samme. Totalt sett er det altså marginalt flere (51 prosent) som ikke ser forskjell på før- og etterbildene, enn de som ser forskjell.

Rekkefølgen på bildene her er den samme som for Solidox; bildet til venstre er før tannpussen med den aktuelle tannkremen startet, og bildet til høyre viser status etter to ukers tannpuss. Foto: Per Ervland
Rekkefølgen på bildene her er den samme som for Solidox; bildet til venstre er før tannpussen med den aktuelle tannkremen startet, og bildet til høyre viser status etter to ukers tannpuss. Foto: Per Ervland Vis mer

Konklusjon: Reklamen lover "hvitere tenner". På bakgrunn av testerens egen oppfatning, lesernes manglende evne til å se hva som er hvitest, og vår egen manglende evne til å se nevneverdig forskjell på de to bildene, vil vi si at tannkremen ikke holdt det den lovte i dette tilfellet.

Resultatene

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er en kvantitativ verifiserbar test. Vi har latt to testpersoner teste hvert av produktene, og hos disse kan de færreste se noen forskjell på tennene etter den foreskrevne behandlingen. Tannpastaene lover imidlertid hvitere tenner på to uker uten forbehold, og på bakgrunn av dette får ingen av tannpastaene bestått i denne testen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer