Vi tester pulsklokker

Se hvilken du bør velge.

Søndag og ukas siste dag. Hvordan har det gått med ukas planlagte dose med trening? Pulsklokka alarmerer vår dårlige samvittighet, og vi lover oss selv en flittigere uke som kommer ...

Vi har testet pulsklokker for mosjonister og fitness-trimmere. Vår innfallsvinkel har vært trimmere med moderat treningsmengde og liten erfaring med bruk av pulsklokker.

Test deg selv: Hvor sterk er du?

1.500 kroner pluss/minus

På markedet finnes det pulsklokker for enhver lommebok; fra noen hundrelapper og opp til mange tusenlapper. Vi har valgt pulsklokker for mellom 1.000 og 2.000 kroner. I forkant av testen har vi vært i kontakt med flere av landets sportsbutikk-kjeder, for å være sikre på at vi inkluderer de mestselgende klokkene per i dag, i testen. Vi gjør oppmerksom på at det finnes flere klokker enn disse på markedet.

Vi har testet disse pulsklokkene:
Polar FT40
Polar FT60
Cardiosport Go35
Suunto T3C
Casio CHF-100

Har du en pulsklokke som du er fornøyd/misfornøyd med? Del dine erfaringer i debattforumet nedenfor.

I testen har vi vurdert klokkene etter følgende kriterier:

 • Oppsett/bruksanvisning/komme i gang
 • Betjening/knappkomfort/brukervennlighet
 • Funksjoner og muligheter for utvidelse (f.eks. GPS-modul, sykkelmodul e.l.)
 • Komfort/utseende
 • Pris
 • Hva vil du ha?

  Når du skal ut på markedet for å kjøpe pulsklokke, er det selvsagt viktig å ha klart for seg hva det er man ønsker, hva man trenger og hva man strengt tatt kommer til å bruke. Det er liten vits i å ha en klokke med mange fancy funksjoner dersom man likevel ikke kommer til å bruke dem - annet enn at du kanskje imponerer på helsestudioet.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Les deg opp på informasjon på internett, før du går ut i butikken - og bestem deg på forhånd for hvilke funksjoner du vil ha - og hvilke du ikke trenger. Så er det lettere for ekspeditøren i butikken å selge deg en vare du vil ha - og du slipper å la deg "påtvinge" en dyrere og mer utstyrt modell enn du faktisk trenger.

  Denne mobilen er en treningstyrann

  Videreutvikling

  For noen ligger kanskje en utvidelse av mosjonsaktivitetene i komminga, og da kan det være smart å informere seg om hvilke utbyggingsmuligheter som finnes (eller ikke finnes) hos de ulike modellene. Hos noen kan du eksempelvis kjøpe til gps-sensor som måler fart, distanse og hastighet når du sykler; du kan få fotsensor som måler fart og distanse når du løper, eller du kan få overføringsutstyr som muliggjør overføring av treningsdata til pc-en din - så kan du følge med på formkurven langt tilbake i tid.

  Dersom dert er muligheter for at du vil komme til å trappe opp treningen eller bygge ut treningsrepertoaret med flere treningsgrener, kan det være en investering å velge en klokke med utbyggingsmuligheter. Men dersom du kun trimmer begrenset, og ikke har planer, evner eller muligheter til å la treningen akselerere, bør du vurdere hvorvidt du trenger å betale ekstra for tilvalgsutstyr eller fancy funksjoner på klokka.

  Et blodslit for å bli sprek

  Oppstart

  Det er store forskjeller mellom klokkene når det kommer til hvor lett det er å komme i gang og forståeligheten av bruksanvisningen. Mens noen klokker er nesten komplett umulig å forstå hverken intuitivt eller ved hjelp av bruksanvisningen, har andre et såpass enkelt grensesnitt at du nesten ikke trenger å lese bruksanvisningen for å komme i gang.

  Klokkene tilbyr også ulik grad av programmer, målinger og treningsveiledning. Det er også forskjeller i hvor behagelige (eller ikke) klokkene er på armen, men felles er at alle klokkene er ganske store og høye - slik at dette er kanskje ikke klokken kvinnene bruker når de skal pynte seg med bling-bling og strass.

  Der det har vært både herre- og damemodeller tilgjenelig, har vi valgt damemodellene i denne testen.

  Finn ut hva du vektlegger og har behov for, og velg klokke ut i fra det. Av en klokke i denne prisklassen, forventes det målinger av puls og kaloriforbruk, samt treningslogger noen tid tilbake.

  Vi gjør oppmerksom på at dette er en sammenlikningstest, hvor vi vurderer produktene i testen opp mot hverandre. Vi har ikke enkeltstående tester av hvert enkelt produkt.

  Har du en pulsklokke som du er fornøyd/misfornøyd med? Del dine erfaringer i debattforumet nedenfor.

  Vi tester pulsklokker
  Pluss:

  Klokken er komfortabel på armen, passe størrelse.

  Minus:

  Dårlig brukergrensesnitt, vrien å bli klok på, vrien bruksanvisning.

  Vi tester pulsklokker
  Cardio Sport Go35

  Komme i gang: Bruksanvisningen er ikke på norsk, men kan du dansk, engelsk eller andre fremmedspråk er du reddet - i alle fall rent språkmessig. Når det kommer til forståeligheten av bruksanvisningen, er denne dårlig, og gjør det vanskelig å komme i gang. Klokken er heller ikke like intuitiv i bruk som eksempelvis Polar-klokkene, slik at en forståelig bruksanvisning er ganske nødvendig.
  Brukervennlighet: Vonde knapper å trykke på. Små tall som er vanskeligere å se under trening, og små bokstaver som er vanskelige å tyde selv uten høy puls, gjør det vrient å finne frem i menyen.
  Funksjoner og muligheter for utvidelse: Måler puls, kalorier og trening innenfor en viss intensitet (som du selv må definere på forhånd. Dette fordrer selvsagt god kunnskap om egen puls, grenseverdier og intensitet). Har nedtellingsfunksjon og alarm. Kan se makspuls, gjennomsnittspuls og minstepuls under en treningsøkt, men dette kan ikke lagres. Du kan altså ikke lagre formkurve.
  Tilvalgsutstyr: Pulsbeltet kan brukes sammen med flere Abilica treningsapparater, eks. sykkel, eliptikal, roapparat og tredemølle. Disse produktene har da en innebygd mottaker i computeren og du får opp din puls på displayet.
  Komfort: Denne klokken sitter godt på armen, og er behagelig. Pulsbeltet er også komfortabelt i bruk. Klokken er liten og nett, og ikke veldig prangende.
  Pris: Veil. utsalgspris 1.200 kroner.

  Vi tester pulsklokker
  Pluss:

  Komfortabel.

  Minus:

  Ikke mulighet for utvidelse/tilvalg. Brukergrensesnitt.

  Vi tester pulsklokker
  Casio CHF-100

  Komme i gang: Den originale bruksanvisningen som følger med klokken fra produsenten er på engelsk, tysk og flere andre fremmedspråk. Oversatt bruksanvisning til norsk følger med fra importøren. Bruksanvisningen er noe vrien, men likevel ikke blant de verste. Alt i alt en klokke det er greit å komme i gang med, selv om den ikke er på høyde med Polar-klokkene hva gjelder intuitivitet. Vi må imidlertid nevne en kuriøs irregularitet mellom den engelskspråklige og den norske bruksanvisningen; Der den engelske manualen skriver under problemløsning at "Your heart rate cannot be detected if your skin is dry", har det på norsk blitt til at "Din puls kan ikke spores hvis huden ikke er ren" ...
  Brukervennlighet: Knappene er behagelige og lette å betjene. Det er imidlertid ikke mulig å låse tastene på klokken, som gjør at man lett kan komme borti og starte eller stoppe målinger - noe som er ganske irriterende. Brukergrensesnittet er ikke av det beste vi har opplevd i denne testen, men er heller ikke den verste. Skjermen er for liten eller bokstavene for store, slik at lange ord ikke får plass, og kommer rullende over skjermen i stedet. Vi synes dette drar brukervennligheten ned.
  Funksjoner og muligheter for utvidelse: Kan måle puls, gjennomsnittspuls, intensitet, energiforbruk, fettforbrenning. Registrerer lkengden på treningsøkten, og kan langre treningsøkter slik at du kan bla deg gjennom logger for hver treningsøkt, per dag og per uke. Klokken kan programmeres til intervalltrening etter dine preferanser - men puls og treningsintensitet som måles i dette moduset lagres ikke i minnet.
  Tilvalgsutstyr: Ingen.
  Komfort: Klokken er komfortabel å ha på armen, den sitter godt og er ikke like klumpete som flere av konkurrentene. Ganske nøytralt utseende (dette er en damemodell). Pulsbeltet er komfortabelt.
  Pris: Veil. utsalgspris 1.298 kroner.

  Vi tester pulsklokker
  Pluss:

  Gode treningslogger, gode muligheter for utbygging. Komfortabel.

  Minus:

  Grensesnittet.

  Vi tester pulsklokker
  Suunto t3C

  Komme i gang: Her får du ikke bruksanvisning på norsk, men på svensk, engelsk og flere andre fremmedspråk. Klokken kommer med en omfattende bruksanvisning, pluss en "snabbguide". Hurtigguiden gjør det lett å komme i gang med det mest elementære.
  Brukervennlighet: Knappkomforten er god, og brukergrensesnittet er greit - men det kan ta noe tid å sette seg inn i alle funksjonene. Men grensesnittet er på ingen måte like eksemplarisk enkelt som på eksempelvis Polar FT60.
  Funksjoner og muligheter for utvidelse: Kan se gjennomsnittspuls og kaloriforbruk under trening. Klokka loggfører treningsøktene med info om gjennomsnitts- og maxpuls, oppnådd treningseffekt, kaloriforbruk, tid over, under og innenfor pulsgrensene som du selv må definere. Viser treningsresultat per uke, forrige uke og per måned - hvor du kan bla deg gjennom informasjon om antall treningsøkter, treningstid, kalorier mm. Klokken støtter sonetrening (trening innenfor forhåndsdefinerte intensitetssoner).
  Tilvalgsutstyr: Fotsensor for måling av fart og distanse ved løping, sykkelsensorer for måling av fart og distanse, gps-sensor for måling av fart og distanse generelt, pc-pod for overføring av treningsdata til pc, og sykkelsensor for registrering av tråkkefrekvens.
  Komfort: Veldig komfortabel klokke som sitter godt på armen, komfortabelt pulsbelte. Ganske nøytral av utseende.
  Pris: Veil. utsalgspris 1.699 kroner

  Vi tester pulsklokker
  Pluss:

  Veldig enkel og intuitiv å bruke. Fitnesstest.

  Minus:

  Litt klumpete på hånden.Få muligheter for utbygging.

  Vi tester pulsklokker
  Polar FT40

  Komme i gang: Enkel, lettfattelig bruksanvisning på bl.a. norsk. Greit oppsett på klokka, lett å komme i gang.
  Brukervennlighet: Enkelt grensesnitt, lettfattelig og intuitivt. Knappene er litt vonde å betjene, som trekker litt ned. Store tall som er lette å lese. Tastelåsfunksjon, så du slipper å skru av og på programmer ufrivillig.
  Funksjoner og muligheter for utvidelse: Måler kalorier og puls (gjennomsnittspuls og makspuls), registrerer hvor lang tid du er i sone for kaloribrenning og når du trener fitness - og loggfører dette. Du kan sjekke treningsdata per sesjon, per uke og totalt siden oppstart. Klokken gjør egen fitnesstest på deg ut i fra hvilepuls. Tilvalgsutstyr: FlowLink som muliggjør overføring av treningsdata fra pulsklokke til pc.
  Komfort: Pulsbeltet er komfortabelt å bruke, merker ikke at man har det på. Klokka er litt klumpete og ikke blant de som sitter best på armen. Skårer litt ekstra på at den er litt penere utseendemessig enn flere av konkurrentene. Mer feminin. NB! Dette er damemodellen.
  Pris: Veil. utsalgspris 1.599 kroner

  Vi tester pulsklokker
  Pluss:

  Veldig enkel og intuitiv i bruk. Treningsprogrammer som kan gi økt inspirasjon. Ukentlige tilbakemeldinger som kan gjøre at du skjerper deg. Mange utbyggingsmuligheter.

  Minus:

  Litt klumpete på armen. Pris.

  Vi tester pulsklokker
  Polar FT60

  Komme i gang: Enkel, grei, lettfattelig bruksanvisning - på norsk. Greit oppsett på klokka, lett å komme i gang.
  Brukervennlighet: Enkelt grensesnitt, lettfattelig og intuitivt. Knappkomforten her er god - bedre enn på lillesøsteren FT40. Tastelåsfunksjon som forhindrer ufrivillig tasting. Store tall som er lette å lese.
  Funksjoner og muligheter for utvidelse: Når vi tar frem klokken etter endt helg, ligger det en beskjed til oss på klokka - og når vi henter opp beskjeden, får vi beskjed om at treningsuka er ukomplett - vi har altså ikke trent like mye som treningsprogrammet på klokka hadde fastsatt for oss. Klokka gir altså tilbakemelding om hvordan du har gjort det treningsmessig foregående uke. Klokka lagrer treningsøkter med informasjon om effekt, intensitet, kalorier, gjennomsnittspuls og maks-puls. Også ukessammendrag og totaler. Klokka lar deg velge treningsprogram, som altså setter opp mål for uka med tanke på tidsbruk, kalorier og intensitet innenfor tre soner. Klokka kan ta fitnesstest på deg, og du kan holde vekta under kontroll med en vektdagbok.
  Tilvalgsutstyr: FlowLink som muliggjør overføring av treningsdata fra pulsklokke til pc. Fotsensor som måler fart, distanse og hastighet når du løper og gps-sensor som måler fart, distanse og hastighet når du løper, sykler, ror, padler etc.
  Komfort: Pulsbeltet er komfortabelt å bruke, men selve klokka er litt klumpete og ikke blant de som sitter mest behagelig på armen. Dette er unisex-modell.
  Pris: Veil. utsalgspris 1.999 kroner.