Vi spiser mer når vi får større porsjoner

Jo mer mat universitetsstudentene fikk servert, jo mer spiste de. Det kan være med på å forklare hvorfor vi blir tjukkere, mener forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sier resultatene kan være med på å forklare hvordan økende størrelser på fast food-porsjonene øker magemålet i den vestlige verden.

- Jo større porsjoner vi serverte universitetsstudentene som var med i studien, jo mer spiste de, sier forsker David A. Levitsky, som er professor i ernæringsvitenskap og psykologi ved Cornell University i en pressemelding, ifølge WebMD.com.

- Siden vi vet at restauranter serverer større og større porsjoner tror vi at det kan være med på å øke overvekten som er så tydelig i dag, sier han.

Undersøkelsen gitt ut på at forskerne ba 13 frivillige på en buffet bestående av suppe, pasta, brød og iskrem tre ganger i uken i to uker.

Den første uken var porsjonene de samme, men den andre uken ble studentene servert porsjoner som enten veide det samme, 25 prosent mer eller 50 prosent mer enn de som ble servert den første uken.

De som ble servert de største porsjonene spiste i snitt 39 prosent mer mat den andre uken. Det tilsvarer 273 ekstra kalorier.

- Med tanke på folkehelsen er resultatene veldig oppmuntrende. Hvis det stemmer at en økning av maten hver porsjon består av fører til økning i overvekt skal det være mulig å stanse utviklingen og kanskje reversere den, ved å ta kontroll over porsjonene som blir servert, sier Levitsky.

 

Mozon.no, 06.10.2004