Vi snuser opp passende partnere

Mennesker er eksperter i å lukte hvem som kan være en passende partner, viser forskning.

I følge to undersøkelser spiller den naturlige kroppslukten en rolle på hvorvidt vi finner noen attraktive. Spesielt homofile menn var flinke til å lukte seg fram til andre homofile menn.

Ikke bevisst
Studien er utført av Philadelphia’s Monell Chemical Senses Center, og vil bli publisert i septemberutgaven av magasinet Psychological Science.

Forskerne mener å ha funnet ut at homofile og lesbiske foretrekker en annen lukt enn hetrofile.

Kan du ikke huske å ha luktet deg fram til partneren din? Det er kanskje ikke så rart. De naturlige duftene blir som regel ikke registrert på et bevisst nivå. Man har likevel lenge antatt at lukt har en stor innvirkning på oss.

Seksuell legning avgjør
Mer enn 80 hetrofile og homofile personer ble bedt om å lukte på armhulesvette fra 24 personer med ulikt kjønn og seksuell legning. De ble deretter bedt om å sammenligne luktene og si hvilke de foretrakk. De homofile foretrakk andre lukter enn de hetrofile.

De homofile mennene foretrakk lukten av andre homofile menn og hetrofile kvinner. Lukten av en homofil mann ble minst likt av både hetroseksuelle og lesbiske.

- Funnene våre støtter striden om at kjønnpreferanse har en biologisk del som er reflektert i både produksjonen av ulike kroppslukter og i oppfatning av og respons på kroppslukter, sier forskningsleder Charles Wysocki til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scannet hjernen
I en svensk undersøkelse ble det vist at kjemikalier i mannelig svette stimulerer hjernen til homoseksuelle menn og hetroseksuelle kvinner på samme måte. Forskerne så på hvordan hjernen reagerte på to sammensetninger av dufter - testosteronet AND og det østrigenlignende steroidet EST. 36 hetroseksuelle personer og homofile menn luktet på ANF, EST og vanlig lukt, som lavendel. Samtidig ble hjernen scannet.

AND aktiverte en del av hjernen kalt hypothalamus hos homofile menn og hetrofile kvinner, men ikke hos hetrofile menn. EST aktiverte bare hypothalamus hos hetroseksuelle menn. Hypothalamus spiller en stor rolle på vår seksuelle oppfatning.

Mozon.no, 13.05.2005