Vi sitter oss i hjel

Fysisk aktivitet er helt ut. Nå sitter vi så mye stille at vi dør av det, viser en norsk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse gjort av Synovate MMI for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), viser at vi sitter for mye. Det kan bety døden for oss, skriver NTB.

Hovedgrunnen til at nordmenn ikke trener mer, er tidsmangel. Hele 42 prosent av deltakerne i undersøkelsen svarer dette. Det er først og fremst personer mellom 25 og 39 år og høyt utdannede som har for lite tid.

En av tre dropper treningen fordi de mangler motivasjon og seks prosent er for late for treningen.

LHL skal nå gjøre noe med saken. 1.september starter kampanjen ”Hvert skritt teller”, hvor de oppfordrer alle til å gå minst 10 000 skritt hver dag. Dette tilsvarer fem til seks kilometer. Også Verdens Helseorganisasjon anbefaler å gå 10 000 skritt per dag.

- Hvor fysisk aktive vi er, er veldig sosialt skjevt. Derfor er det viktig med tiltak som dette. Alle bør prøve å rydde rom for en tur hver dag. Og alle har råd til det, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad ifølge NTB.

Forskning har vist at 25 prosent av dødsfall i Norge skjer på grunn av for lite fysisk aktivitet. Tall fra Sosial- og helsedirektoratet viser at mer enn 500 000 voksne personer i Norge ikke engang går ti minutter sammenhengende i løpet av en uke.

Men selv om det er sørgelig å kaste bort livet i sofaen, er litt stillesitting ikke bare dumt.

 

Mozon.no, 23.08.2006