<B>ØKENDE BRUK: </B>Å sende bilder på denne måten, med MMS, blir stadig mer populært i Norge. Men bruken er likevel ikke spesielt stor.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ØKENDE BRUK: Å sende bilder på denne måten, med MMS, blir stadig mer populært i Norge. Men bruken er likevel ikke spesielt stor. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Vi sender stadig flere MMS

Det kan fort gi Telenor-kunder en overraskelse på regningen.

Vi har aldri hatt flere måter å kommunisere på. Ola og Kari Nordmann har lomma full av apper som kan sende tekst, bilder og video til både kjente og vilt fremmede.

Derfor skulle man kanskje tro at den gamle traveren MMS, «Multimedia Messaging Service» som Telenor lanserte i 2002, lå på dødsleie.

Men slik er det ikke.

Faktisk sender nordmenn flere MMS enn noensinne.

Her er Norges billigste mobilabonnementer akkurat nå

Dobbelt så mange MMS

Her er harde fakta, fra den siste rapporten om nordmenns mobilbruk fra Post- og teletilsynet:

OPP IGJEN: MMS-bruken økte fra 2004 til 2008, før den gikk ned igjen. Men nå peker MMS-pilen opp igjen.  Foto: POST- OG TELETILSYNET
OPP IGJEN: MMS-bruken økte fra 2004 til 2008, før den gikk ned igjen. Men nå peker MMS-pilen opp igjen. Foto: POST- OG TELETILSYNET Vis mer

  • I fjor ble det sendt over 143 millioner MMS-meldinger i Norge. Eller rundt 28 MMS-er per nordmann.
  • Dette er 12 millioner flere enn året før; en økning på 9 prosent. Sammenliknet med for ti år siden, sendte vi i fjor over dobbelt så mange MMS-meldinger.
  • I fjor sendte vi 6 milliarder SMS-meldinger; en nedgang på 4 millioner sammenliknet med året før. Selv om MMS-bruken stiger, fremstår den derfor ikke som spesielt stor.

Les også: Derfor er vi skeptiske til Snapchat – eller «Snopp-chat»

Billigere enn før

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
SENIORER: Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet tror spesielt eldre mennesker liker MMS.  Foto: POST- OG TELETILSYNET
SENIORER: Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet tror spesielt eldre mennesker liker MMS. Foto: POST- OG TELETILSYNET Vis mer
Spørsmålet er hvorfor MMS-bruken øker i takt med antall MMS-alternativer, som sosiale medier og e-post.

- Det tror jeg skyldes flere forhold, sier assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet til Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun peker blant annet på at fri bruk av MMS nå inkluderes i mange abonnementer, at MMS er enklere enn noen sinne å sende og at prisen på å sende MMS-feriebilder fra utlandet har blitt stadig lavere.

Fortsatt liten andel

Teleanalytiker John Strand bak Strand Consult tror MMS-veksten i stor grad skyldes at deling av bilder i seg selv blir stadig mer normalt. Og at MMS fortsatt er den enkleste måten for mange.


- Den økende smarttelefon-penetrasjonen betyr dessuten at flere nordmenn har mobiler med gode kameraer, sier Strand til Dinside.

Men ikke alle er like optimistiske på MMS-ens vegne.

- Totalt sett er det jo et forsvinnende lite volum på dette, med rundt to prosent MMS sammenliknet med SMS, sier daglig leder Tore Aarønæs i analyseselskapet Norsk Telekom til Dinside.

- Og hvem vet hvor mange meldinger og bilder som går via e-post og sosiale medier?

Retrolesning: «Gled deg til iOS 3.0 – nå får iPhone MMS!»

Ikke alltid gratis

Aarsæther i Post- og teletilsynet peker på at fri bruk av MMS nå er inkludert i mange mobilabonnementer. Men slettes ikke alle, for Telenor står helt utenfor denne trenden.

 Fri MMS-bruk?Øvrig MMS-prisMånedspris
Netcom (alle)JaFri bruk på allefra 199 kr
Telenor (alle)Nei1,99 krfra 129 kr
Chess SjakkMattJa0,39 kr199 kr
Tele2 pakkeabonnementJa1,86 krfra 199 kr
One Call FolkepakkaJa0,99 kr199 kr
Talkmore Fri TSMJa1,69 krfra 199 kr
djuice (alle)JaFri bruk på allefra 199 kr
Telio/NextGenTel Fri BrukJa1,79 krfra 199 kr

Dinside har funnet frem noen eksempler på abonnementer for rundt 200-lappen:

Hvor mange MMS-er sender du?

(Avsluttet)
(57%) 724
Ingen(26%) 327
Mange(17%) 222
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

  • Noen operatører har fri bruk av alt, også MMS, i samtlige abonnementer. Andre har bare dette på bestemte abonnementer. Sjekk derfor ditt abonnement for hva som inkluderes og ikke.

  • Telenor inkluderer nå fri bruk av tale og SMS på alle sine tradisjonelle abonnementer, men ikke MMS. Det er de helt alene om blant operatørene Dinside har sjekket. Sender du så mye som én MMS, blir altså månedsprisen høyere enn den faste summen.
  • Telenor har også den høyeste MMS-prisen blant operatørene vi har sjekket, med 1,99 kroner per MMS.
  • Hos de andre operatørene kommer denne prisen bare til bruk om abonnementet ditt ikke inkluderer MMS, eller om du sender flere enn eventuelle grenser.